Architecten in België

Architecten

 
U hebt zonet een perceel bouwgrond of een oudere woning gekocht waar wel wat ruimte voor verbetering mogelijk is? Wij van Handelsgids zouden je alvast graag feliciteren met je aankoop! Maar nu komt de volgende belangrijke stap om je droomhuis of droomappartement neer te bouwen: het vinden van een goede architect die samen met jou de mogelijkheden kan bespreken en uittekenen.

 

Het uittekenen van een bouwplan op maat

 
First things first: samen met jou overloopt een architect het grondplan van het stuk grond dat u gekocht heeft. Deze maten zijn erg belangrijk voor een startend bouwproject, aangezien de regelgeving omtrent bouwvoorwaarden binnen uw gemeente of stad dient gerespecteerd te worden. In een eerste gesprek gaat de architect polsen wat er precies verlangd wordt en hoe uw droomwoning eruit dient te zien. Gaat u voor een moderne, strakke woning of geniet u liever van de rust in een hedendaagse, nieuwgebouwde of – deels - gerenoveerde hoeve? Bent u erg milieubewust en wenst u graag een passieve woning, met een laag energieverbruik en opgebouwd uit ecologische materialen? Alles is bespreekbaar en aanpasbaar aan uw wensen.

 

Duurzaam bouwen en verbouwen

 
Veel mensen starten de tweede fase van een renovatie- of bouwproject met het uitkiezen van de juiste materialen voor hun nieuwe woonst. Wanneer er gewerkt wordt met duurzame materialen, biedt dit u en uw inwonenden de garantie dat uw woonst of bedrijfspand effectief enkele decennia zorgenvrij kan blijven staan, zonder bijkomende kosten en de daaraan gepaarde kopzorgen. Hier houdt men vooral rekening met enerzijds de bewoners zelf en hun wensen, maar ook met de verhouding van het pand met het milieu. Als het bouwperceel omgeven is door natuurgebied of middenin een groene zone ligt, gaat de architect vaak sturen in de richting van een energie-neutrale woning met natuurlijke accenten. Op die manier gaat de woning makkelijker op in haar omgeving en blijft de natuurpracht bewaard. Heeft u zonet een perceel midden in een dorp of stadskern gekocht? Dan zal er eerder voor een strakke, moderne toets worden geopteerd. Om in de toekomst vochtproblemen en warmteverlies tegen te gaan, is het correct isoleren van uw woning of bedrijfspand aangewezen. Welke materialen hiervoor het best gebruikt kunnen worden, kunt u bespreken met uw architect of bouwondernemer.

 

Wat dient zeker besproken te worden?

 
Met je architect praten is vaak een hele brok informatie verwerken, zeker als je geen ervaring hebt in het bouwproces van een woning. Maar wat zijn nu de cruciale punten die je best bespreekt?

De grootte van uw huis: afhankelijk van de beschikbare grond, wordt er bekeken wat er exact van ruimte dient ingevuld te worden door de woning zelf. Dit hangt af van een paar factoren: in welke fase van je leven zit je? Zijn er nog plannen voor kinderen/kleinkinderen en dienen hier extra kamers voor te worden ingericht? Hebt u nood aan een grote tuin en wilt u hiervoor gerust een paar vierkante meters woonruimte opofferen?

De energienorm: ieder huis heeft een EPB-waarde. Dit staat voor “Energieprestatie en Binnenklimaat” en geeft aan hoe energiezuinig uw woning gaat zijn. Vaak zorgt een bijkomende investering in extra isolatie ervoor dat deze waarde nog beter gaat scoren. Vanuit de overheid zijn er bepaalde eisen waaraan moet voldaan worden, maar dit hangt dikwijls af van de ligging van uw (toekomstige) woning.

De tijdspanne van eerste steen tot sleutel op de deur: Sommige architecten werken samen met aannemers die in het verleden hun nut reeds bewezen hebben en je dus een redelijk accuraat beeld kunnen geven wanneer je woning klaar kan zijn. Dit kan handig zijn als je zelf nog huurt terwijl je aan het bouwen gaat, omdat een huurcontract ook moet opgezegd worden en de juiste timing je al gauw enkele duizenden euro’s bespaart.
 
Hebt u ook bouw- of verbouwkriebels en bent u nog op zoek naar een goede architect uit uw regio? Handelsgids is uw toegangsportaal tot de beste professionals uit uw regio!