Begrafenisondernemer in België

Begrafenisondernemingen

Niets in het leven dat je zo teneer kan slagen als het verliezen van een dierbare. De pijn en het verdriet van het plotse overlijden van een familielid of vriend/vriendin kan je met niets vergelijken.
Om u bij te staan in deze moeilijke periode heeft Handelsgids een ruime selectie aan mogelijke begrafenisondernemingen, funeraria en uitvaartcentra opgelijst – zo maakt u het zich iets makkelijker om in alle rust en sereniteit deze moeilijke rouwperiode door te komen.
Door het merendeel van de planning uit handen te geven aan ervaren ceremoniemeesters en uitvaartbegeleiders, kunt u zich even focussen op wat echt belangrijk is: het verwerken van uw verlies.
 

De eerste stappen na een overlijden

Wanneer er een heengaan is in de familie, komt er eerst een dokter langs om het overlijden officieel vast te stellen. Nadat hij langs is geweest, krijgt de familie een bewijs van overlijden gepresenteerd door de arts.
De volgende stap is het inschakelen van een begrafenisondernemer. Deze komt dan ter plaatse met een of meerdere medewerkers om de overledene op te halen en te transporteren naar het funerarium. Daar wordt de gestorvene gebalsemd, gewassen, opgemaakt en mooi aangekleed in een outfit naar eigen wens of de wens van de familie. Vervolgens kan de familie er de dagen voorafgaand aan de afscheidsceremonie komen groeten.
Nadat de overleden persoon thuis opgehaald is, gaat de begrafenisondernemer met de familie samenzitten en bespreken wat de verdere formaliteiten of wensen van de overledene waren. Soms staat dit reeds ergens genoteerd, bijvoorbeeld als de gestorvene een uitvaartverzekering had, maar bij een onverwachts overlijden komen de praktische regelingen en beslissingen meestal op de schouders van de familie terecht. Er wordt meestal besproken welke religie de persoon had, of er bloemen of kransen moeten zijn bij het afscheid, welke kledij hij/zij aan moet, of de persoon thuis of in het funerarium opgebaard dient te worden en of er geopteerd wordt voor een klassieke begrafenis of een crematie. Ook de afscheidskaartjes en het uitsturen van een overlijdensbrief worden tijdens dit onderhoud met de familie besproken.
 

Klassieke begrafenis of crematie?

Een van de moeilijkste beslissingen die de overledene zelf nog niet zou genomen hebben, is de keuze tussen een begrafenis – ook wel teraardebestelling genoemd – of een crematie. Sommige mensen hebben bij leven reeds aangegeven wat hun wensen waren na hun dood, maar bij twijfel of geen documentatie is het vaak de familie die hierover beslist.
Bij een klassieke begrafenis wordt er een lokale concessie afgesloten op het kerkhof van de gemeente waar de gestorvene de laatste 5 jaar van zijn leven gedomicilieerd was. Een concessie is het huren van een lapje grond voor een periode van 25 jaar aan een vooraf vastgesteld tarief. Op deze plek wordt de overledene dan na zijn begrafenis begraven. Bij het aflopen van een concessie krijgt de familie bericht en de keuze om de concessie te verlengen of stop te zetten.
Bij een crematie gaat de kist met de overledene voor of na de afscheidsplechtigheid naar een crematorium, waarna de kist in een oven wordt geschoven die op hoge temperatuur ontbrandt. Hierdoor duurt een crematie gemiddeld tussen de 2 a 3 uur, afhankelijk van de lichaamsgrootte van de gestorvene. Achteraf wordt de as verzameld in een urne of doosje om meegegeven te worden met de familie. Die kan dan kiezen voor thuisbewaring of uitstrooiing.
 
Ben je op zoek naar een degelijke begrafenisonderneming om uw geliefde, familielid of vriend een waardig afscheid te bezorgen? Via het Handelsgidsplatform kom je snel en makkelijk in contact met een begrafenisondernemer bij jou in de buurt.