Frituren in België

In België zijn we top op het gebied van chocolade, bieren, wafels en uiteraard ook frieten. Een echte Belg wordt praktisch geboren met een pak friet in zijn hand. Je vindt je favoriete frietjes doorgaans terug in de lokale frituur in je dorp of stad, maar ook in frietkramen op dorpsfeesten, festivals, braderijen en kermissen.

Het gemak van zelf niet bezig te moeten zijn in de keuken, gepaard met een grote waaier aan mogelijke combinaties om te bestellen is voor veel mensen de doorslaggevende factor. Een goede frituur biedt voor iedereen wat wils aan. Zo zal een vleesliefhebber er zijn honger kunnen stillen met een vleessnack, terwijl een visliefhebber een fish stick of Bicky Fish zal kiezen. De vegetariërs worden dan weer met mozarellasticks, bamischijven en vegetarische taco’s verwend.

 

Frieten

Niet iedereen heeft steeds evenveel honger. Om hierop in te spelen, gaan frituren verschillende groottes van porties op de kaart zetten. Zo accommoderen ze zowel de grote als de kleinere eters. De standaard frituur biedt 3 opties aan: een kleine friet, een gemiddelde of gewone friet en een grote friet. In bepaalde frituren is er de mogelijkheid om een familiepak te bestellen, een extra groot pak frieten waar de hele familie van kan smullen.

Volgens de regels van de kunst worden frietjes tweemaal gebakken. De eerste keer dat de aardappelreepjes in het frietvet terechtkomen, wordt traditioneel de voorbak genoemd. Deze vindt plaats op ongeveer 150°C gedurende 5 minuten en dient om de binnenkant van de frieten om te toveren tot een zachte, smeuïge puree.

Daarna krijgen de voorgebakken frieten de tijd om even af te koelen. Na een kwartier tot halfuur zijn ze genoeg afgekoeld om voor de tweede keer gebakken worden, deze keer op een iets hogere temperatuur van 160-170°C. Deze bak dient om de buitenkant van de frieten lekker krokant te maken. Na een tweede keer 5 minuutjes in het frietvet vertoefd te hebben, zijn ze klaar om geserveerd te worden.

 

Frituursnacks, burgers, salades en bereide gerechten

Hoewel er mensen zijn die de voorkeur geven aan enkel frietjes eten, gaat het overgrote merendeel van de bezoekers in de frituur een snack of ‘vleesje’ bij de frietjes vragen. De keuzemogelijkheden zijn erg ruim en afgestemd op ieders goesting. Er zijn tal van snacks die in het frietvet bereid worden, bijvoorbeeld curryworsten, bitterballen, loempia’s, vleeskroketten, viandellen, kipcorns, garnaalkroketten, satés, mexicano’s, enz.
Een aantal van deze snacks kun je ook koud eten, zoals een koude boulet of cervela. De liefhebbers van burgers, hamburgers, mitraillette en Bicky Burgers kunnen hun keuze maken uit de selectie aan warme broodjes.

Als je geen fan bent van de traditionele frituursnacks, kan je je steeds wenden tot een bereid gerecht zoals een slaatje, koude schotel, stoofvlees of balletjes in tomatensaus om de frieten op je bord te vergezellen.

 

Sauzen

Een pak friet zonder saus is niet compleet en daar spelen frituren graag op in. Zowel koude als warme sauzen worden aangeboden, zodat je je frietjes naar eigen smaak kunt opeten. Mayonaise, ketchup, andalouse, cocktail, tartaar, mammoetsaus, hannibal, … zijn maar enkele voorbeelden van koude sauzen.

De klassieker onder de warme sauzen is ongetwijfeld stoofvleessaus. Deze op smaak gebrachte rundsbouillon gaat perfect samen met mayonaise of tartaar en geeft een extra smaakdimensie aan het gerecht.

Heb je zin gekregen in frietjes? Zoek snel en makkelijk via Handelsgids een frituur in jouw buurt en haal tijdens de openingsuren je portie Vlaamse frieten in huis!