Geschenken in België

Het is steeds leuk om iemand te verrassen met een passende attentie of geschenkje. Wat de gelegenheid ook mag zijn, zowel de gever als ontvanger zijn meestal enthousiast. Enkele voorbeelden van presentjes en passende gelegenheden om iets te geven zijn een verjaardagsgeschenk, communiecadeau, huwelijkscadeau of kerstcadeau. Wat je aan wie gaat geven is meestal een heel dilemma. Geef je een bos bloemen, een cadeaubon of geschenkbon, een geschenkmand met wijn of bier, een geschenkdoos met lekkere snoep of een voorwerp / item dat de ontvanger al enige tijd wou hebben?

 

Een geschenk of cadeau geven

De traditie om een geschenk of cadeau te geven gaat al terug tot in de oertijd. Wanneer de jagers terugkeerden met hun prooi, gaven ze vaak een deel hiervan aan de zwakkeren van hun groep. Dit kon een stuk vlees zijn, maar evengoed de pels of botten van het beest.

Tienduizend jaar geleden of nu, het blijft fijn om iemand blij te kunnen maken met een geschenk of attentie. Door een cadeau te geven toon je je appreciatie en waardering voor deze persoon. Het is ook een goede manier om de band tussen twee individuen te versterken.


Gelegenheden voor een presentje

Momenten waarop traditioneel een geschenkje wordt gegeven, zijn meestal mijlpalen in iemands leven. De meest voor de hand liggende gelegenheid is een verjaardag. Niemand wordt graag een jaartje ouder en om de impact ervan enigszins te verzachten, geven vrienden en familie een cadeau aan de jarige.

Een andere gelegenheid om een geschenk te geven is met kerstmis. Er wordt in de woonkamer een mooi versierde kerstboom geplaatst en het gezin gaat in de weken voorafgaand aan kerstmis of kerstavond op speurtocht naar gepaste geschenken voor de andere gezinsleden. Deze worden mooi ingepakt en vervolgens onder de boom gelegd tot het moment van uitpakken eindelijk aanbreekt.

Er zijn uiteraard nog andere momenten waarop het gepast is om iemand iets cadeau te geven. Als een werknemer op pensioen gaat, krijgt hij traditioneel een “gouden handdruk” en een bijbehorend presentje. Wanneer een koppel in het huwelijksbootje stapt, geven de familie en genodigden graag een attentie of enveloppe met geld. Bij de geboorte van een kindje wordt er door de ouders een geboortelijst aangelegd om het de mensen makkelijker te maken om iets te kiezen. Als er een communiefeest plaatsvindt, is de communicant de ontvanger van dienst.

Soms hoeft er helemaal geen speciale gelegenheid te zijn en wordt er zomaar iets geschonken. Denk maar aan een verliefd koppel waarbij een van beiden de ander ’s avonds verrast met een lekker etentje op restaurant of een mooie bos bloemen.


Een cadeau uitkiezen voor iemand

Het spreekt voor zich dat iedereen verschillend is en niet iedereen graag hetzelfde cadeau ontvangt. Dat maakt het soms moeilijk om op geschenkenjacht te gaan, vooral als er geen hints of tips gegeven werden. Bepaalde geschenken zijn voor een specifieke doelgroep bestemd. Zo ga je een ruige motorrijder niet snel een keukenmixer of blender cadeau doen, maar ga je opa evengoed geen bungeejump-ervaring schenken.

Een goede tactiek is de ontvanger laten raden naar wat je voor hem/haar gekocht hebt. Uit die antwoorden kan je makkelijk opmaken wat hij/zij echt graag zou krijgen, om het dan vervolgens nog snel te gaan kopen.

Ben je op zoek naar een geschenk of cadeau voor iemand, maar weet je niet waar je terecht kunt? Via Handelsgids vind je snel en makkelijk een handelaar in jouw buurt die gespecialiseerd is in geschenken, cadeaus en presentjes!