Brandstoffen in België

Brandstoffen

Elke persoon die bestuurder is van een gemotoriseerd voertuig moet op een bepaald moment langs het tankstation passeren om zich ervan te verzekeren dat het voertuig kan blijven rijden.
Wanneer je je huis verwarmt met mazout of stookolie, is het aangewezen om je brandstofmeter in de gaten te houden. Zo voorkom je dat je op een (koude) dag zonder verwarming of warm water valt.
Als je nog geen vaste pomp in de buurt hebt gevonden waar je voor een voordelig tarief de beste brandstof kunt tanken of op zoek bent naar een mazoutleverancier, is ernaar zoeken via het zoekplatform van Handelsgids de snelste weg om er eentje te vinden.
 

Diesel, benzine of LPG

Het wagennetwerk in België heeft een brede waaier aan brandstoffen om de voertuigen rijdende te houden. Waar vroeger de meeste mensen investeerden in een degelijke dieselwagen voor hun rijplezier, wordt er nu meer geïnvesteerd in benzineauto’s of hybrides.
Omdat de taksen vanuit de overheid werden opgetrokken voor dieselwagens, heeft het concept van spaarzame dieselchauffeur een flinke tik gekregen. De toekomst is groene energie in de vorm van elektrische of semi-elektrische wagens, voorafgegaan door de minder vervuilende benzineklasse of wagens op waterstof of LPG.
Als je voor een van de bovenstaande klasses een geschikt tankstation zoekt, doe je dit uiteraard het beste via de Handelsgids-website. Met bijna 500 geregistreerde tankstations vind je er in enkele muisclicks eentje in jouw buurt.
 

Tankstation met bediening, of self-service

Vroeger bestond er geen bankkaartterminal om snel zelf je auto vol te tanken. De auto’s die aanschoven werden steeds met een glimlach bediend door een personeelslid van het tankstation, om vervolgens te genieten van een uitstekende service. Je kon in je geparkeerde wagen blijven zitten en de pompbediende deed de rest. Betalen deed je contant en de prijs voor een liter brandstof was slechts een fractie van wat we nu uitgeven.
Door een groter aantal auto's en motors, de groeiende economie en de vluchtigheid van de maatschappij zijn de tankstations met bediening steeds schaarser geworden. Op bepaalde plekken kan je nog steeds terecht aan een pomp met bediening, maar de overgrote meerderheid van tankstations werkt momenteel met een bankkaartterminal en laat de klanten zelf tanken. Dit heeft als voordeel dat de prijs van een liter brandstof goedkoper is dan bij een pomp met bediening en dat je er op ieder uur van de dag of nacht terecht kunt om te tanken.
 

Mazout laten leveren

Veel huizen in België worden verwarmd door een mazoutketel met een boiler daarop aangesloten. De prijs van mazout varieert naargelang de periode van het jaar en is steeds afhankelijk van de prijs op de internationale brandstofmarkt. Doorgaans kost een vat ruwe olie in de zomerperiode minder dan in de winter. Dit komt door een overaanbod en een dalende vraag, waardoor de prijzen automatisch gaan zakken om olieoverschotten alsnog verkocht te krijgen. Het juiste moment uitkiezen om je mazouttank bij te laten vullen kan je op jaarbasis enkele honderden euro’s besparen.
 
Bevraag je bij een van de lokale tankstations of mazoutleveranciers in jouw buurt voor meer informatie. Je lokale brandstofleverancier vind je het makkelijkst en snelst terug via de webpagina van Handelsgids!