Geerdens-Geladé

Openingsuren

De openingsuren kunnen afwijken door:
Paasmaandag op 01/04
Pasen op 31/03
Maandag 01/04 10:00 - 12:0013:00 - 20:00
Dinsdag 02/04 10:00 - 12:0013:00 - 20:00
Woensdag 03/04 10:00 - 12:0013:00 - 20:00
Donderdag 04/04 10:00 - 12:0013:00 - 20:00
Vrijdag 29/03 10:00 - 12:0013:00 - 20:00
Zaterdag 30/03 10:00 - 12:0013:00 - 20:00
Zondag 31/03 10:00 - 12:0013:00 - 20:00

Info

Kersen, lekker gezond
 
Kordia, Regina, Sweetheart, ... allemaal heerlijk vers geplukte kersen die de familie Geerdens-Geladé je te bieden heeft!
Kersen zijn de allereerste steenvruchten van het seizoen.
Op de zachte Haspengouwse leemgronden van Alken plukken wij ieder jaar een uitmuntende oogst van de heerlijkste kersen.
 
Met liefde geteeld ... dat smaakt!
 
De aanplanting van 5 ha zoete kersen wordt in hartje winter selectief gesnoeid. Niet vruchtbare takken worden verwijderd zodanig dat de overblijvende takken alle voeding en energie krijgen voor kwalitatief groeiproces.
 
Met veel toewijding krijgen de bomen het ganse jaar door de beste zorgen. Hierdoor kunnen de bloesems uitgroeien tot smakelijke, mooie vruchten. Een streling voor het oog!
 
 
Vanuit Alken ... naar de wereldmarkt!
 
Onze kersen vinden zowel rechtstreeks als via de veiling hun weg naar de consument. Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen onze kersen geplukt worden vanaf de laatste week van juni tot eind juli.
 
 
Leuke weetjes ...
 
  • Anders dan bij de meeste vruchten, rijpen kersen niet meer nadat ze geplukt zijn. Ze kunnen helaas wel rotten.
  • De vruchten wassen in koud water, niet onder stromend water om beschadigingen te vermijden.
  • Verwijder de steeltjes pas na het spoelen, zo voorkom je dat de kersen zich volzuigen met water en behouden ze hun aroma.
  • Bewaar kersen in de koelkast uitgespreid op een bordje, zo sluit je kneuzingen uit.
  • Kersen zitten boordevol calcium, vitamine C en koolhydraten.
  • Kersen kan je ideaal uit het vuistje eten en zijn hét product bij uitstek voor de garnering van ijs en gebak.


    Tot snel!

    Voedingswaarde kersen

    In 100 gram kersen zit maar liefst 43% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vitamine A. Dat is een bijzonder hoog percentage. Vitamine A is een sterk antioxidant. Net als vitamine C trouwens dat met 17% van de ADH vertegenwoordigd is in een ons van deze helderrode vrucht. Opvallend genoeg zitten er wel meer vitaminen in de kers, maar deze percentages zijn allemaal 3% of minder.
     

    Mineralen in kersen

    Kersen bevatten een redelijke hoeveelheid mineralen. Koper zit het meest in de kers. 100 gram is goed voor 11% van de ADH aan koper. Van mangaan zit er 5% van de ADH in. Daarnaast zijn kalium en ijzer samen goed voor 4% van de ADH. Voor de overige mineralen in kersen geldt dat ze lagere percentages dan 3% van de ADH hebben.
     

    Anthocyaninen

    In kersen zitten de fytonutriënten anthocyaninen welke de vrucht de kenmerkende rode kleur geven. In frambozen, aardbeien en zwarte bessen zitten ook anthocyaninen, maar in de kers zitten er veel meer. Anthocyaninen hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Ze werken als antioxidant wat inhoudt dat ze vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Deze vrije radicalen kunnen schade aanrichten in cellen en zelfs in het DNA. Dit kan leiden tot allerlei ziekten waaronder kanker, obesitas en hart- en vaatziekten.
     

    Synergetische fytonutriënten

    Anthocyaninen zijn slechts één soort fytochemicaliën die in de kers huizen. Er zijn er nog veel meer. De universiteit van Michigan in de VS hebben fytonutriënten onderzocht op hun werking. Het blijkt dat wanneer fytonutriënten samen werken ze veel sterkere antioxidanteigenschappen hebben dat wanneer een fytonutriënt wordt geabstraheerd en alleen werkt. Fytonutriënten hebben synergetische eigenschappen; ze versterken elkaar.
     

    Polyfenolen in kersen

    Voorbeelden van polyfenolen in de kers zijn galluszuur, hydroxykaneelzuur, kaempferol en quercetine. Dit zijn stuk voor stuk sterk werkende antioxidanten. In kersen zitten volgens de huidige stand van zaken in de wetenschap 21 verschillende soorten fytonutriënten. Dat zijn er veel want in bosbessen zitten er slechts 10, in aardbeien 11, in druiven 16, in appels 12 en in granaatappels zitten 9 verschillende soorten fytonutriënten. Wanneer je in het achterhoofd houdt dat verschillende fytonutriënten elkaar versterken dan begrijp je dat kersen zeer sterke antioxidantwerkingen hebben.
     

    Kersverse wetenschap

    De universiteit van Michigan heeft onderzoek gedaan naar het effect van verse kersensap. Het bleek dat na enkele weken de indicators van obesitas en ontstekingsziekten ver was gedaald. Deze kracht van de kers is het fundament van de feiten dat de kers vrije radicalen tegengaan. Vrije radicalen ontstaan onder andere door extreme inspanning. Kersen doen de spieren sneller herstellen waardoor je minder spierpijn hebt. Dat is niet alleen van belang voor topsporters maar voor iedereen die aan
    gezonde lichaamsbeweging doet. Kersen zorgen ook dat de veroorzakers van jicht en reuma-aandoeningen worden bestreden door dezelfde antioxidanteigenschappen. Ook geoxideerde cholesterol heeft minder kans om zich aan bloedvatwanden te hechten waardoor er een lagere kans is op hoge bloeddruk, hartaanvallen en zelfs beroertes. Dat komt doordat er minder kans is op aderverkalking door de ontstekingsremmende werking van kersen.

     

    Kersen, reuma en jicht

    Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vrouwen die 280 gram kersen per dag eten lagere niveaus hadden van urinezuur, stikstofmonoxide en C-reactieve proteïnen. Deze drie zijn allemaal indicators voor jicht of reuma. Er zijn verschillende onderzoeken die aangeven dat reumapatiënten baat hebben bij het eten van kersen. Een onderzoek van het Baylor research instituut geeft aan dat na 12 weken dagelijks vers kersensap drinken de symptomen van artrose bij 20% van de patiënten verdwijnen. Voor de goede orde moet gezegd worden dat conventionele medicijnen nog nooit in staat zijn geweest artrose te genezen; artsen gaan ervan uit dat de ziekte voor altijd blijft. Kersen kunnen echter de oorzaak van artrose en andere reumatische aandoeningen wegnemen waardoor de patiënt geneest.
     

    Kersen eten voor lichamelijke inzet

    De universiteit van Vermont heeft onderzoek gedaan naar het eten van kersen voor een grote inspanning. Het blijkt dat wanneer je veel kersen eet, de spieren veel sneller herstellen en spierpijn een stuk minder is dan wanneer je geen kersen eet.
     

    Kersen en insomnia

    De universiteit van Pennsylvania en de universiteit van Rochester hebben een pilot studie gedaan naar de effecten van kersen op insomnia. Hieruit bleek dat mensen 6% langer slapen als ze kersen hadden gegeten. Bovendien had men overdag minder snel een middagdutje nodig als men dagelijks vers kersensap dronk. De reden dat kersen goed tegen insomnia werken is omdat het fytonutriënt melatonine in kersen zit. Melatonine reguleert het slaappatroon. Vliegtuigpersoneel en ander personeel dat onregelmatige diensten draait, is vaak gebaat bij extra melatonine slikken om beter te kunnen slapen. Zij kunnen dus voortaan ook gewoon extra kersen eten!
 

Ligging en routebeschrijving

Trefwoorden

Nieuwsbrief

Logo Vriendelijkste Handelaar Handelsgids
Vriendelijkste Handelaar
Wil je Geerdens-Geladé een score of review geven voor de verkiezing?
Klik en word beloond