Gratis kraantjeswater in de horeca: een nieuwe golf van gastvrijheid?

Vrijdag 15 december 2023 14:58 - geschreven door Guus

In de horeca draait alles om gastvrijheid en het bieden van een unieke ervaring. Volgens de Vlaamse Jeugdraad hoort gratis drinkwater een basisrecht te zijn. En dan is het eigenlijk vreemd dat restaurants, het summum van de gastvrijheid, dit nog zo vaak weigeren. In het buitenland is gratis kraantjeswater op restaurant namelijk de normaalste zaak van de wereld. In het zuiden van Europa is het cultureel ingebed en in sommige landen is het zelfs wettelijk verplicht. Ook bij ons gaan er steeds meer stemmen op om gratis kraantjeswater aan te bieden, hoewel er ook tegenstanders zijn.

België is het buitenland niet

Tegenstanders van gratis kraantjeswater op restaurant halen verschillende argumenten boven. Volgens deze tegenstanders is België een land waarin de consument de voorkeur geeft aan kwalitatief, gebotteld drinkwater. In landen als Spanje en Italië wordt het aanbieden van gratis kraantjeswater dan wel beschouwd als een teken van gastvrijheid, terwijl dit bij ons eerder als goedkoop wordt ervaren. Knack maakte daarbij eerder al een kritische bedenking: dit gaat misschien wel op voor sterrenrestaurants die sterk inzetten op een exclusieve beleving, maar niet voor de bescheiden zaken om de hoek.

Dat het kraanwater in ons land bovendien van een degelijke kwaliteit is en veel zaken al over een waterontharder beschikken, ontkracht ook het idee dat kraantjeswater inferieur zou zijn. Waterontharders verwijderen mineralen uit het water, wat niet alleen de smaak van het water verbetert, maar ook de levensduur van leidingen en apparatuur in de zaak. Het is dus niet alleen een must voor elke horecaonderneming die overweegt om kraantjeswater aan te bieden, maar ook voor elke horecaonderneming die al eens kraantjeswater gebruikt. En dan gaat het in feite om elke horecaonderneming.

Meer omzet door gratis kraantjeswater

Dat gratis kraantjeswater nog niet al te vaak wordt aangeboden, is met andere woorden opvallend. Nochtans biedt het aanbieden van gratis kraantjeswater in de horeca diverse voordelen. Het is allereerst een gebaar van gastvrijheid. Dit kan bijdragen aan een positieve klantbeleving en zelfs de klanttevredenheid verhogen. Daarnaast is het een milieuvriendelijke optie, milieuvriendelijker dan plastic flessen met bronwater.

Bovendien hoeft het helemaal niet aan de inkomsten te tornen, of toch niet op locaties waar drank niet de voornaamste bron van inkomsten is. Uiteindelijk consumeert men altijd wat en is het perfect in het businessplan in te bedden. Vergeet ook niet dat er tegenwoordig apps en tools zijn waarmee consumenten horecazaken met gratis kraantjeswater vinden, zoals Free Tap Water Belgium. Er is dus de kans dat horecaondernemers net meer omzet genereren door gratis kraantjeswater aan te bieden.

Een vaak genoemd nadeel is de potentiële impact op de verkoop van andere dranken. Sommige horecaondernemers vrezen omzetverlies als klanten kiezen voor gratis kraantjeswater in plaats van betaalde dranken. Echter, ervaringen uit andere landen tonen aan dat dit effect vaak minimaal is en dat klanten nog altijd bereid zijn om (meer) voor andere dranken te betalen.

Aandachtspunten bij gratis kraantjeswater

Bij het aanbieden van gratis kraantjeswater is het belangrijk om enkele zaken in overweging te nemen. Zo moet de kwaliteit van het water voldoende goed zijn. Zorg ervoor dat het water gefilterd is en van goede smaak. Hier speelt de waterontharder een cruciale rol. Serveer het water in schone, aantrekkelijke karaffen of flessen, eventueel met een schijfje citroen of munt voor extra flair. Zo doe je geen afbreuk aan de kwaliteit van het water. En zorg tot slot voor duidelijke communicatie. Wees duidelijk over het aanbod. Klanten waarderen transparantie over wat gratis is en wat niet.