In Kortemark vinden we “Bloemen en planten Ostyn”, een gezellig familiebedrijf waarbinnen Griet van Isacker zich specialiseert in een winkel met bloemen, planten en decoratie. Haar man is specialist tuinaanleg- en onderhoud. Hun klanten weten de weg naar hun producten en diensten makkelijk te vinden door hun uitstekende service, mooi ingerichte winkel én niet te vergeten: hun webpagina op Handelsgids.

Wij vroegen aan Griet: Hoe lang bestaat jullie zaak al?
Onze winkel in bloemen, planten en decoratie bestaat in september net 3 jaar. De winkel is voornamelijk mijn sector, mijn man doet al 20 jaar tuinonderhoud. Sinds 2010 staan we met mijn man’s tuinbouwbedrijf op Handelsgids en zijn we heel tevreden over de diensten en service die ons aangeboden wordt. Wij maken ook gebruik van de nieuwsbrieven en de acties en regelmatig hebben wij hiermee nieuwe klanten. In 2015 begon ik met de winkel en pasten we onze Handelsgids-pagina aan om de winkel mee te promoten.

Waarom kozen jullie voor de sectoren bloemen, planten, decoratie en tuinaanleg/grondwerken?
Mijn schoonmoeder heeft 15 jaar lang een decoratiewinkel gehad en toen het tijd werd voor opvolging, ben ik in haar voetsporen getreden. Mijn man heeft altijd al een fascinatie gehad voor alles wat met bloemen, planten en natuur te maken heeft. Hij studeerde af aan de tuinbouwschool, dus kreeg van achter de schoolbanken de theorie en praktijk mee om zelf in de tuinbouwsector aan de slag te gaan.

Wat is de populairste periode van het jaar in jullie sector?
In onze winkel is dat april en mei. Het is dan lente, de eerste bloemen komen weer tevoorschijn en Moederdag valt rond die periode. Met ons ruim assortiment aan perkplanten, geraniums, zomerbloeiers en terrasplanten, gepaard aan een grote selectie aan decoratie-artikelen, maken dat mensen ons het hele jaar door makkelijk weten te vinden om een geschenkje of iets voor zichzelf aan te kopen.

De tuinwerken van mijn man kennen eigenlijk geen vaste periode. Wel hangt de aard van de werken af van het seizoen. Zo worden grondwerken meestal in de winter uitgevoerd, terwijl het voor tuinwerken in het voorjaar het drukst is. Wij verdelen ook compost, brandhout, teelaarde en boomschors, dus onze bedrijven zijn eigenlijk het hele jaar actief.

Voor welke klus worden jullie het vaakst ingeschakeld?
Klanten zijn steeds welkom in de winkel om ons assortiment aan bloemen, planten en decoratie te komen ontdekken, welke ik dan ook het meest verkoop. Door een wekelijkse uitstap naar de groothandel kan ik mijn klanten garanderen van de meest verse bloemen en planten. Op speciale gelegenheden, zoals Valentijn en Moederdag, zijn er bij ons ook boeketten te krijgen.

Wij hebben een groot gamma aan orchideeën en kamerplanten, maar ook op het gebied van decoratie vind je enorm veel bij ons. Denk maar aan een grote keuze aan theelichten, schalen en plateau’s. Onze collectie is steeds seizoensgebonden en kadert in de seizoensgeest van dat moment. Zo is er momenteel in oktober de kleur oranje die frequent terugkomt.

Mijn man gaat meestal bij zijn klanten ter plaatse om onderhoud in de tuin uit te voeren, zoals het maaien van het gras of het snoeien van de hagen. Zijn specialiteit is het totaalproject van een tuin: nivelleren van de bodem, aarde aanleveren, opritten aanleggen, … Iedere dag zijn wij beiden druk in de weer om onze klanten een uitstekende service aan te bieden.

Wie kan er allemaal beroep doen op uw diensten?
Zowel voor onze grond- en tuinwerken als in de winkel krijgen wij particulieren en bedrijven over de vloer. Iedereen is welkom om eens langs te komen in de zaak of contact op te nemen om een vraag te stellen of informatie te krijgen.

We plaatsen ook geregeld enkele promo’s of weetjes op onze Handelsgids-pagina, zodat die twee keer per maand in de Handelsgids-nieuwsbrief verschijnen. Het kost ons niks extra, is op een paar minuten gedaan, en hierdoor bereiken we veel nieuwe particulieren en bedrijven uit onze gemeente en de omliggende randgemeenten.

U wordt gecontacteerd door een potentiële klant om een mooie, strakke tuin met een grasperk en bloemen en planten naar keuze af te leveren. Hoe gaan jullie tewerk?
Eerst gaat mijn man ter plaatse om een kijkje te nemen en de uit te voeren werken te gaan bekijken. Vervolgens worden de wensen van de klanten besproken en geeft mijn man tips en advies. Daarna wordt een tijdstip afgesproken waarop de werken mogen uitgevoerd worden. Als dat nog binnen de planning past, stelt mijn man een prijsofferte op. Bij akkoord langs beide kanten gaat mijn man op het afgesproken tijdstip aan de slag. Hij voorziet doorgaans ook de bloemen en planten die de klant kiest. Door zijn jaren ervaring in de sector heeft hij gewoonlijk een goed zicht in welke soorten het best passen in een tuin en dit naar de wensen van de klant.

U aanvaardt sinds enige tijd Lucky Bons in de winkel. Bent u tevreden over het concept?
Ik vind het een erg interessant concept voor handelaars. Door het aanvaarden van de Lucky Bon zie ik geregeld nieuwe en vertrouwde klanten opduiken om iets te kopen met hun bon. Dit jaar had ik bijvoorbeeld 10 winnaars met de actie van Handelsgids, waar ik steeds aan deelneem met onze winkel. Veel winnaars wonnen een Lucky Bon en gebruikten die dan gelijk bij mij in de zaak.

Welk effect heeft het aanvaarden van de Lucky Bon op uw verkoop?
Het is een mooie extra, omdat ik er vaak nieuwe klanten mee win. Doordat ons assortiment aan decoratie in de winkel zo groot is, vindt iedere klant wel iets passends bij ons.

Het laatste weekend van november houden wij onze jaarlijkse kerst-opendeur, een gezellig weekend waarop we onze klanten 10% korting aanbieden op al hun aankopen. Ze kunnen bij ons hun kerstboom komen uitkiezen, een keuze maken uit een grote selectie aan kerstdecoratie en er wordt een drankje voorzien voor iedere klant. Wij zijn dat weekend geopend van 9u tot 18u en nodigen dan ook graag iedereen uit om een kijkje te komen nemen.
Het is misschien wat vroeg om nu al aan te kondigen, maar in maart is er ook een lente-opendeur bij ons.
Wij heten onze trouwe én nieuwe klanten alvast welkom in onze winkel!

Klik hier voor de openingsuren en contactgegevens