6 tips voor het kopen van verlichting voor in je badkamer

Maandag 27 november 2023 16:26 - geschreven door Guus

Een goed verlichte badkamer gaat verder dan alleen functionaliteit: het creëert een oase van rust en ontspanning. Het ontwerpen van verlichting voor badkamers vereist een zorgvuldige afweging, aangezien badkamers zowel praktische als ontspannende doeleinden dienen, waardoor een evenwicht tussen taak-, sfeer- en accentverlichting noodzakelijk is. Transformeer je ruimte in een spa-achtig toevluchtsoord vol sfeer en elegantie met onze deskundige tips. 

(Spat)waterdicht

Water- en vochtbestendigheid zijn van cruciaal belang bij het selecteren van verlichtingsarmaturen voor badkamers, dus zoek naar inbouwspots met de juiste Ingress Protection (IP)-classificaties om schade te voorkomen en de veiligheid te garanderen. De verlichting met IP65-classificatie is stofdicht en beschermd tegen waterstralen onder lage druk, waardoor ze geschikt is voor gebruik in douchewanden of boven een bad. Verlichting met een IP44-classificatie is daarentegen beschermd tegen opspattend water, waardoor deze geschikt is voor gebruik buiten de gespecificeerde 'zones' van een badkamer (Zone 1 en Zone 2). 

Functionaliteit

Badkamers hebben verlichting nodig die duidelijk zicht garandeert bij verzorgingstaken, het aanbrengen van make-up en het scheren. Daarom is heldere, uniforme en schaduwvrije verlichting rond de spiegel van cruciaal belang. Dit wordt meestal bereikt door armaturen aan weerszijden van de spiegel of door een spiegel met achtergrondverlichting zelf. Zorg ervoor dat de lampen op ooghoogte worden geplaatst om schaduwen te voorkomen. Je kunt ook wandkandelaars aan weerszijden van je spiegel installeren om een ​​gelijkmatige verlichting te garanderen en schaduwen op het gezicht te minimaliseren. Installeer gelijkmatige verlichting om een ​​goed verlichte en functionele ruimte te creëren.

Combineren

Hoewel niet alle verlichtingsarmaturen bij elkaar hoeven te passen, behouden producten met dezelfde afwerking de consistentie en eenheid in je badkamerontwerp. Messing armaturen werken bijvoorbeeld bijzonder goed in combinatie met koperen kranen en deurknoppen. Messing is ook een veelzijdige afwerking en past goed bij andere badaccessoires. Probeer je spotjes badkamer dan ook te combineren met de andere spullen in deze ruimte. 

Downlights

De grootte en vorm van de badkamer bepalen hoeveel downlights je kunt installeren, maar over het algemeen moet je dit minimaal houden. Let op de plaatsing van je lampen om verblinding en schaduwen op het gezicht te voorkomen. Zorg ervoor dat andere armaturen strategisch geplaatst zijn om de hele ruimte gelijkmatig te verlichten. 

Spa

Creëer een serene spa-sfeer door te focussen op zacht en sfeervol licht. Installeer dimbare armaturen zoals hanglampen met warme lampen om een ​​rustgevende en relaxende omgeving te creëren die perfect is om tot rust te komen na een lange dag. Zo eindig je elke werkdag het liefst in je badkamer! 

Mix

Kies voor een combinatie van verschillende lichtbronnen om een ​​evenwichtig en gelaagd effect te bereiken. Combineer plafondarmaturen met make-uplampen, wandkandelaars en zelfs inbouwlampen om diepte en aanpasbaarheid in je badkamer te creëren.

Verlicht je badkamer met vertrouwen door deze deskundige verlichtingstips te volgen. Met de juiste combinatie van armaturen en materialen kun je van je dagelijkse routine momenten van ontspanning en luxe maken. Ontdek onze opties voor badkamerverlichting om een ​​ruimte te creëren die functioneel en elegant is.