Backlinks kopen, is het nuttig en waar koop je die links?

Woensdag 18 januari 2023 15:46 - geschreven door Geert

Backlinks zijn belangrijk om je website vindbaar te maken in zoekmachines zoals Google. Deze links naar je website zijn als het ware een soort van referentie van andere websites die door de link aangeven dat je website betrouwbaar is.

Een backlinkprofiel opbouwen

Het backlinkprofiel van je website zijn alle links die naar je website linken. Het backlinkprofiel kijkt naar vanwaar de link komt, of de website waar de link vandaan komt relevant is aan jouw website en of de links vanaf dezelfde of van verschillende IP-adressen komen.

Google raadt aan om je backlinkprofiel zo natuurlijk mogelijk op te bouwen. Dit doe je door een website te maken die nuttig is als tool of website. Een website is nuttig als die veel goede informatie over een specifiek onderwerp bevat (een marketingbureau zal bijvorbeeld veel informatie geven over nieuwe marketingtechnieken).

Als je website door lezers als nuttig wordt ervaren zullen de lezers je website beginnen delen. Dit delen kan door een link vanaf de website van de lezer naar jouw website te leggen. Maar het kan ook evengoed een link zijn vanaf een Wikipedia-artikel of een socialmediaplatform. Hoe meer links en hoe relevanter de website waar de links opstaan hoe beter.

Backlinks kopen

Het lijkt veel werk om een natuurlijk backlinkprofiel op te bouwen, en dat is het ook. De snelle optie is dan om backlinks te kopen. Hoewel verleidelijk en gemakkelijk moet je hier wel met een aantal zaken rekening houden. Zo kunnen links vanaf de verkeerde websites je backlinkprofiel schaden, bijvoorbeeld als je een link koopt op een spamnetwerk. De domeinnaam zal bij Google als negatief gemarkeerd staan en je dus geen waarde aanleveren, over het algemeen telt die link gewoonweg niet mee. Ook links vanaf websites die niets met jouw product of merk te maken hebben zijn vrij nutteloos.

Goede backlinks

De beste manier om goede backlinks te kopen is nog steeds een nuttige website als basis uit te werken en je links in artikels proberen te krijgen die over jouw product of bedrijfssector gaan. Bijvoorbeeld een link in een artikel op een bekende nieuwswebsite zal als zeer sterk gerekend worden, zeker als het artikel over je product zelf gaat of relevant is aan je product of website.

Je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een bedrijfspagina bij Handelsgids aan te maken. Op die manier kan je je bedrijf voorstellen in een eigen artikel of infotekst. In die tekst kan je zelf zeer relevante inhoud voorzien en daar links in plaatsen en naar de productpagina's van je website laten linken.

Hulp bij het verkrijgen van backlinks

De klanten van Handelsgids kunnen zelf backlinks naar hun website plaatsen via hun bedrijfspagina. Als je hier meer over wil weten dan kan je contact met ons opnemen. Of je kan als je bedrijf nog niet op Handelsgids staat alvast je bedrijf online plaatsen, dan nemen wij contact met je op en helpen we je bij het opbouwen van je backlinkprofiel en uitwerken van een sterke SEO strategie. Meer dan 10.000 bedrijven gingen je voor.

Hoe de backlinks naar je website controleren?

Als je website al een tijdje bestaat, zal je ongetwijfeld al wat backlinks naar je website hebben. Om dit te controleren kan je gebruikmaken van een gratis tool zoals de Ahrefs Backlink Checker. Voer je website in het balkje in en klik op "Check Backlinks". Je krijgt nu een zicht op je backlinkprofiel te zien. Als je afzetmarkt of doelgroep zich in België bevindt is het ook belangrijk dat je veel Belgische backlinks ziet.