Besparen op belasting: 5 waardevolle tips!

Woensdag 8 november 2023 16:39 - geschreven door Guus

Als ZZP'er kun je je belastingdruk verlagen door slim gebruik te maken van fiscale voordelen die voor zelfstandigen beschikbaar zijn. Helaas laten veel zelfstandige ondernemers deze voordelen onbenut, vaak omdat ze niet op de hoogte zijn van alle beschikbare regelingen. Het is zonde om te veel belasting te betalen, dus het is de moeite waard om je te verdiepen in de fiscale mogelijkheden die er zijn om je belastingdruk te verminderen. Hier zijn 5 tips van Cazimir waarmee jij kunt besparen op belastingen.

Slim omgaan met je auto

Allereerst is het slim om te weten hoe je je voertuig(en) moet beheren. Ga je je persoonlijke auto ook voor zakelijke doeleinden gebruiken, of kies je toch voor de aanschaf van een zakelijke auto? Deze beslissing kan een flinke impact hebben op jouw belastingaangifte. Je kunt bijvoorbeeld BTW terugvragen op de kosten voor brandstof en onderhoud van je privé auto als je deze voor zakelijke doeleinden gebruikt. Over het algemeen kan het verstandig zijn om een zakelijke auto aan te schaffen als je meer dan 500 zakelijke kilometers per jaar rijdt. Laat je hierover adviseren!

Middeling van inkomen

Ben jij overgestapt van een vast salaris naar het zelfstandig ondernemerschap? In dat geval kan je inkomen behoorlijk schommelen. Je zou eens kunnen kijken naar “middeling”. Dit betekent eigenlijk dat er mogelijkheden zijn om geld terug te krijgen van de belastingdienst. De belastingdienst gaat dan kijken naar je gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar. Op basis daarvan wordt er berekend hoeveel belasting je moet betalen. Niet alle ondernemers zijn op de hoogte van dit concept en maken er geen gebruik van. Toch zou het in sommige situaties aardig wat belasting kunnen besparen. Zoek dus goed uit hoe en of middeling voor jou voordelig kan zijn.

Voordeel halen uit een kantoor aan huis

Werk jij als ondernemer ook vanuit thuis? Dat is tegenwoordig ook heel normaal geworden. Er zijn bepaalde regels waar je aan moet voldoen om gezien te worden als ondernemer met een kantoor aan huis. Zelfs als je geen aparte ingang hebt of een aparte wc, zijn er toch mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld de BTW van je thuiskantoor aftrekken als zakelijke kostenpost. Niet veel ondernemers maken hier gebruik van en het is slim om te onderzoeken of ook jij hier gebruik van kunt maken.

Profiteren van meewerkende partners

Veel ondernemers werken samen met partners om hun werkzaamheden uit te voeren en hun klanten optimaal te bedienen. Je kunt dit slim inzetten om te besparen op belastingen. Het is soms mogelijk om de uren die jouw partner heeft gemaakt op te geven als arbeidskosten. Ook zou je gebruik kunnen maken van de meewerkaftrek. Laat je goed informeren over deze regeling om er optimaal gebruik van te maken.

 

Denk aan een BV-structuur

Veel ondernemers starten met een eenmanszaak of VOF. Dit is gewoon makkelijk en je hebt niet te maken met zware administratieve lasten. Maar naarmate je bedrijf groeit en meer winst maakt, kan het wellicht interessant zijn om een BV-structuur op te zetten. Dit kan fiscaal goed uitpakken. Dit komt doordat de belastingtarieven voor winst in een BV lager zijn en het salaris dat je aan jezelf uitkeert minder zwaar wordt belast dan het hoogste tarief van 52%. Er zijn dus enorm veel manieren om minder belasting te betalen, maar het is een goed idee om je te laten informeren door een expert om zoveel mogelijk te besparen en dit ook volgens de regels te doen.