Geniet van een heerlijke speelavond

Vrijdag 26 augustus 2022 13:24 - geschreven door Geert

Het is weer weekend en je gaat gezellig met vrienden ergens wat drinken. Vaak vormen er zich goede gesprekken, die tot de late avonduurtjes door kunnen gaan. Soms zijn er dagen dat er wat minder wordt gesproken. Om deze avonden toch gezellig te houden, zijn er verschillende dingen die gedaan kunnen worden. Een daarvan is het organiseren van een spelletjesavond. Zo kan je een bordspel spelen, of je pakt simpelweg een pak speelkaarten. Met speelkaarten kan je namelijk ontzettend veel verschillende spellen spelen. In dit artikel lees je dan ook welke spellen je kunt spelen met speelkaarten en hoe deze gespeeld moeten worden. Zo maak je van de avond een heerlijke speelavond met vrienden.

Pesten

Een van de bekendste spellen wat gespeeld kan worden met speelkaarten is pesten. Met pesten is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk van je kaarten af bent. Voordat het spel begint krijgt iedere speler 7 kaarten uitgedeeld, die ingezien mogen worden. Daarop volgend legt de dealer 1 kaart open op tafel. De resterende kaarten dienen als de trekstapel. Om de beurt legt de speler een kaart op de open kaart op tafel. De kaart moet echter wel van dezelfde kleur/ symbool zijn of voldoen aan dezelfde waarde. Het spel bezit ook kaarten waar je unieke handelingen mee kunt verrichten. Zo heb je de 2, waarmee de eerstvolgende speler 2 kaarten moet trekken. De 5, waardoor de eerstvolgende speler een 5 of lager moet opleggen. De 7, waarmee jij als speler nog een keer mag (7 blijft kleven). De 8, waardoor de eerstvolgende speler een beurt over moet slaan. De boer, waarmee je de kleur of symbool kunt bepalen. De koning, waardoor jij als speler nog een keer mag (heertje nog een keertje). De aas, waardoor het spel wordt omgedraaid. En de joker, waardoor de eerstvolgende speler 5 kaarten moet pakken.

Wil je de speelavond nog persoonlijker maken, dan is het ook mogelijk om speelkaarten bedrukken. Zo kan je een eigen afbeelding op de achterkant van de speelkaarten plaatsen, van jezelf of bijvoorbeeld van je huisdier.

Andere spellen

Naast pesten is het ook mogelijk om bijvoorbeeld Zweeds pesten te spelen, hoogste bladderen of ezelen. De spelregels voor deze spellen zijn gemakkelijk online te vinden.

Kortom, er zijn veel verschillende spellen mogelijk met een spel speelkaarten. Zo kan je de avond nog gezelliger maken met je vrienden of familie.