Goedkoop een traplift aanschaffen: wat zijn de mogelijkheden?

Maandag 9 oktober 2023 09:23 - geschreven door Guus

Een traplift is een investering met een prijskaartje dat niet door iedereen betaald kan worden. Hoewel een traplift zeker het geld waard is, is het ook de moeite waard om te kijken hoe je de kosten kunt drukken.

Zo zijn er mogelijkheden om een traplift tweedehands aan te schaffen of subsidie aan te vragen voor de aanschaf en installatie van de traplift. Hieronder gaan we daarom dieper in op de mogelijkheden om goedkoop een traplift aan te schaffen.

Welke subsidies zijn er voor trapliften?

In België zijn er verschillende subsidies voor trapliften, waarvan de traplift subsidie van het VAPH er één is. Met deze subsidie kun je aanpassingen aan je woning maken, die je moet maken vanwege mobiliteitsbeperkingen. Wanneer je jonger bent dan 65 jaar en bent ingeschreven, kun je in aanmerking komen voor een maximale vergoeding. Naast de subsidie van het VAPH is er een aanpassingspremie voor ouderen, met welke je een traplift kunt aanschaffen. Ook bieden gemeenten vergoedingen voor trapliften, maar het is erg afhankelijk van de gemeente waarin je woont of deze er is. Kortom, door verschillende subsidies in België kun je een traplift tegen een lage prijs aanschaffen.

Overweeg een tweedehands traplift

Kom je niet in aanmerking voor een subsidie om je traplift mee te kunnen vergoeden? Dan is het aan te raden om het soort traplift dat je wil aanschaffen, te heroverwegen. Misschien hoef je namelijk niet de meest luxe, gloednieuwe traplift te kopen, als een tweedehands traplift je hetzelfde resultaat oplevert. Je kunt flink besparen met een tweedehands traplift, aangezien er soms wel 1.000 euro verschil zit tussen een tweedehands traplift en een vergelijkbare nieuwe variant. Om een tweedehands traplift tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding aan te schaffen, is het aan te raden om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

Een traplift huren in plaats van kopen

Naast de subsidiemogelijkheden en het aanbod aan tweedehands trapliften kun je je verdiepen in het huren van een traplift. Niet altijd hoef je namelijk een traplift te kopen, bijvoorbeeld als je aan het revalideren bent. Een traplift voor een korte termijn huren is dan vele malen goedkoper en bespaart je een verkoopproces, als je de traplift niet langer nodig hebt. Een traplift huren is echter niet altijd goedkoper dan het kopen van een traplift. Als je een traplift namelijk langer dan twee jaar nodig hebt, dan geniet je niet meer van het prijsvoordeel van een gehuurde traplift ten opzichte van een gekochte traplift. Houd hier dus rekening mee in je kostenberekening.