Hoe je voor het eerst met vrienden reist

Maandag 13 februari 2023 16:54 - geschreven door Guus

Het maakt niet uit of iemand je allerbeste vriend is of niet, soms kunnen jullie gewoon niet met elkaar op vakantie. Je moet namelijk niet onderschatten hoe anders de situatie op reis is vergeleken met thuis. Zelfs de leukste personen kunnen ineens ontpoppen tot een ware nachtmerrie, omdat ze simpelweg niet goed kunnen omgaan met een onbekende situatie. Wanneer je voor het eerst met vrienden op reis gaat, moet je je dus goed voorbereiden. Hier hebben we alvast tien handige tips voor je op een rijtje gezet.

1. Zoek een fijne accommodatie

Zeker als je wat langer op reis gaat kan het heel fijn zijn om ervoor te zorgen dat jullie een plek hebben waar iedereen zich even terug kan trekken. In een appartement met verschillende kamers kan iedereen gewoon zijn eigen ding doen, waardoor je een groot deel van de ergernissen en irritaties kunt voorkomen. Via een website als Rentola kun je bijvoorbeeld in België veel opties vinden waarbij je meer dan genoeg ruimte hebt. Ook heb je dan altijd een keuken, waardoor je niet iedere avond de deur uit hoeft. Gelukkig is België niet zo groot en liggen er altijd meerdere leuke steden bij elkaar in de buurt. Kies dus een plek uit en rijd met de auto ergens anders heen of gebruik het openbaar vervoer.

2. Ga vooraf met elkaar zitten

Op vakanties met vrienden gaat het vaak mis omdat er van tevoren niet besproken is welke verwachtingen ieder persoon heeft. De een wil op vakantie bijvoorbeeld het liefst zo veel mogelijk niks doen, terwijl de ander juist iedere seconde van de dag wil vullen met een activiteit. Deze twee doelen sluiten totaal niet bij elkaar aan en dat kan tot veel irritatie leiden. Het is dus goed om dat vooraf tegenover elkaar uit te spreken. In een grotere groep kun je dan vaak besluiten dat iedereen gewoon kan doen waar hij of zij zelf zin in heeft, maar met twee of drie personen is dat lastiger. Soms kun je beter besluiten om niet met elkaar op vakantie te gaan, in plaats van allebei tijd en geld op te offeren voor een vakantie waar je geen plezier aan beleeft.

3. Wees duidelijk over het budget

Mensen die veel geld te besteden hebben vinden het op vakantie vaak fijn om over zo min mogelijk dingen na te denken. Zij kunnen best voor elke maaltijd buiten de deur eten en ze hoeven ook niet te kiezen welke van de twee activiteiten ze gaan doen. Als er ook mensen mee zijn die een wat minder ruim budget hebben, kan dit nogal eens steken. Het is daarom belangrijk om vooraf te bepalen wat een vakantie in totaal mag kosten, zo komt niemand voor verrassingen te staan. Jullie kunnen ervoor kiezen om een potje te maken, maar houd er dan wel rekening mee dat je bijvoorbeeld bij een etentje altijd allemaal ongeveer evenveel moet spenderen, anders kan dat weer voor spanningen zorgen. Als jullie geen respect voor elkaars positie, is het beter om niet met elkaar op vakantie te gaan.

4. Ga naar plekken waar veel andere groepen komen

Sommige plekken zijn beter uitgerust voor groepen dan anderen. Naar een geschikte plek gaan heeft enkele voordelen. In de eerste plaats is de kans heel groot dat jullie een soortgelijke groep zullen vinden waar jullie mee kunnen mengen, wat natuurlijk extra leuk is. Daarbij hoef je ook niet zo moeilijk te doen als jullie bijvoorbeeld naar een restaurant willen. Plekken die goed zijn voorbereid hebben altijd een tafel over waar meer mensen aan passen en ook menu-opties die passen bij grotere groepen. In steden is het vaak minder makkelijk reizen als je met meer dan zes personen bent, omdat alles al snel vol zit en je altijd een reservering nodig hebt als je met meer bent.

5. Denk goed na over het vervoer

Een van de voordelen van met een grote groep reizen is dat je alle kosten kunt delen. In jullie geval kan het dus soms goedkoper zijn om een busje te huren of met een grote taxi te gaan. Dat is vaak niet alleen lager geprijsd, maar vaak ook nog veel comfortabeler. Jullie hoeven dan niet te reizen met anderen en jullie kunnen direct van punt A naar punt B worden gebracht. Het is altijd een goed idee om dat zo veel mogelijk vooraf te plannen. Als jullie een avond uitgaan kunnen jullie bijvoorbeeld alvast een taxi boeken, zodat jullie niet midden in de nacht nog een uur op straat moeten wachten.

6. Laat iemand de leiding nemen

Bij grotere groepen is het altijd handig om één persoon de leiding te geven. Van nature is er in een groep namelijk altijd iemand die dat zal doen en de meeste mensen hebben daar geen problemen mee. De persoon die de leiding neemt vindt het ook allemaal prima en zo ontstaat er in de groep een hele ontspannen sfeer. Sommige mensen zijn nu eenmaal geboren om te leiden, terwijl anderen het prima vinden om gewoon te volgen. Let wel op dat deze rolverdeling niet te veel uit de hand loopt, anders zou dat tot ergernissen kunnen leiden. De leider moet bijvoorbeeld wel altijd om hulp kunnen vragen als een taak te groot is.

7. Accepteer dat jullie niet altijd alles samen hoeven te doen

Tijdens een vakantie zit je al snel op elkaars lip en daarom kan het soms even goed zijn om iets voor jezelf te doen. Het is helemaal niet erg om een dagje je eigen plan te trekken, sterker nog, het kan zelfs goed zijn. Als iedereen even iets voor zich zelf heeft gedaan, zijn jullie de volgende dag weer allemaal opgeladen en fris om nieuwe dingen te doen. Ook kun je die dag gebruiken om dingen te doen die de rest van de groep misschien niet zo leuk vindt. Je gaat bijvoorbeeld zelf naar een museum, terwijl iemand anders een dagje gaat winkelen. Zo halen jullie allemaal het optimale uit je vakantie en hebben jullie achteraf geen spijt.