Hoe kies je een geschikte visgraat vloer?

Donderdag 23 mei 2024 15:44 - geschreven door Guus

Een visgraat vloer is een klassieke en tijdloze vloer die een prachtige uitstraling geeft aan elke ruimte. Het patroon van de visgraat vloer is niet alleen stijlvol, maar ook praktisch. Het patroon zorgt er namelijk voor dat de vloer minder gevoelig is voor vuil en stof.

Ben je van plan om een visgraat vloer te kopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In deze blogpost geven we je tips om de perfecte visgraat vloer voor jouw woning te kiezen.

1. Kies het juiste materiaal

Visgraat vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals hout, PVC, laminaat en tegels. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hout is een duurzaam en natuurlijk materiaal, maar vereist wel wat onderhoud. PVC is een voordelige en waterbestendige optie, terwijl laminaat een goedkoper alternatief is voor hout. Tegels zijn zeer duurzaam en waterbestendig, maar kunnen koud aanvoelen aan de voeten.

2. Bepaal de legrichting

De legrichting van de visgraat vloer heeft een groot effect op de uitstraling van de ruimte. Je kunt de visgraat leggen in de lengte, breedte of diagonaal. Leg je de visgraat in de lengte, dan oogt de ruimte langer. Leg je de visgraat in de breedte, dan oogt de ruimte breder. Leg je de visgraat diagonaal, dan oogt de ruimte dynamischer.

3. Kies het juiste patroon

Naast de legrichting, zijn er ook verschillende patronen mogelijk voor een visgraat vloer. Het meest klassieke patroon is de 'Hongaarse punt'. Dit patroon is symmetrisch en geeft een elegante uitstraling aan de vloer. Naast de Hongaarse punt zijn er nog diverse andere patronen mogelijk, zoals de 'baksteenverband' en de 'Chevron'.

4. Houd rekening met de ruimte

De grootte van de ruimte waar de visgraat vloer komt te liggen is ook een belangrijke factor om rekening mee te houden. In een kleine ruimte kan een visgraat vloer met een druk patroon al snel overweldigend ogen. In een grote ruimte kan een visgraat vloer met een subtiel patroon juist wat sfeer toevoegen.

5. Laat je adviseren door een expert

Ben je er niet helemaal uit? Laat je dan adviseren door een expert in een vloerenwinkel. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste vloer, het patroon en de legrichting.

Extra tip: onderhoud

Een visgraat vloer vereist wel wat onderhoud. Het is belangrijk om de vloer regelmatig te stofzuigen en te dweilen. Houtenvloeren moeten daarnaast ook regelmatig geolied of gelakt worden.

Met de bovenstaande tips ben je al een heel eind op weg naar het kiezen van de perfecte visgraat vloer voor jouw woning. Vergeet niet om je budget, de stijl van je interieur en de functie van de ruimte in overweging te nemen.