Raamdecoratie kiezen: zo maak je een weloverwogen keuze

Woensdag 9 november 2022 11:25 - geschreven door Guus

De raamdecoratie in huis heeft een grote impact op de uitstraling van ruimtes. Ze kleden de ruimte aan en zorgen voor warmte. Reden genoeg om hier voldoende aandacht aan te besteden. Welke opties heb je, wanneer je op zoek gaat naar nieuwe raamdecoratie? Kies je bijvoorbeeld voor houten jaloezieën van Luxaflex®, of toch voor een klassiek hangend gordijn? Ook een rolgordijn of de shutters van Luxaflex® behoren tot de mogelijkheden. Naast de verschillende soorten raamdecoratie, heb je de keuze uit een breed palet aan kleuren en stijlen. Ga je voor een felle accentkleur, of kies je voor een neutrale tint? In dit artikel lees je op welke wijze je de gordijnen in huis laat mêleren met de rest van je interieur. 

Aan de slag met het kiezen van raamdecoratie 

Welke kleur past bij jouw interieur? Van nature kan men geneigd zijn al snel te kiezen voor een neutrale tint. Een neutrale tint staat immers altijd goed; accentkleuren kun je aanbrengen middels accessoires en meubels. Toch zou een gewaagde keuze, voor een felle accentkleur het overwegen waard moeten zijn! Het kan een fraai effect hebben op de uitstraling van ruimtes. Een kleur moet niet alleen passen bij de rest van het interieur; let ook op de energie die het je geeft. De één vindt het prettig thuis te komen in een oase van rust na een lange werkdag; een felle accentkleur is hierbij minder passend. Daar waar anderen juist energie en creativiteit uit de felle kleuren van hun raamdecoratie halen. Wat past hierin goed bij jouw karakter? 

Layering als een belangrijke interieurtrend

Populair is tegenwoordig de toepassing van layering. Het is een trend waarbij je verschillende soorten raamdecoratie combineert, om op die manier tot verschillende laagjes te komen. Denk bijvoorbeeld aan de mix van vouwgordijnen en hangende gordijnen, of hangende gordijnen en houten jaloezieën. Kies je hierbij voor twee kleuren binnen hetzelfde palet? Of ga je wellicht voor twee sterk contrasterende kleuren om het karakter van de ruimte speelser te maken? Een gelaagde stijl brengt niet alleen rust en warmte in je interieur; het laat ruimtes vaak ook groter lijken door de diepte die het toevoegt. Niet onbelangrijk zijn de mogelijkheden die layering biedt op het gebied van privacy en lichtinval in huis. 

Denk na over het bedieningssysteem 

Tegenwoordig kiezen steeds meer huishoudens voor slimme raamdecoratie. Denk aan de combinatie van houten jaloezieën met PowerView® Automation van Luxaflex®. Deze slimme oplossing maakt het mogelijk om de raamdecoratie via een app op je telefoon of tablet te bedienen. Wel zo makkelijk, als je net ontspannen een film ligt te kijken op de bank. Ook spraakbediening is mogelijk, wanneer je deze oplossing koppelt aan bijvoorbeeld Google Home.

Neem stofstalen mee naar huis

Misschien wel de belangrijkste tip die we je kunnen geven bij de aankoop van raamdecoratie: neem stofstalen mee naar huis of bestel ze online. Je moet een stof gevoeld hebben, voordat je een definitieve keuze maakt voor de raamdecoratie in huis. Daarbij is het belangrijk rekening te houden met de lichtinval en oriëntatie van je woning. Het verschil in kleur van een stofstaal kan groot zijn, wanneer je deze in het daglicht en vervolgens in kunstmatig licht bekijkt.