Record aantal faillissementen in eerste helft 2023

Woensdag 5 juli 2023 10:03 - geschreven door Jimmy

Het faillissementspercentage van Vlaamse bedrijven blijft op een recordhoogte. In de eerste helft van het jaar zijn er 3.365 bedrijven failliet verklaard. Vlaams-Brabant kende een ongekend hoog aantal van 571 faillissementen. Wat opvalt is dat bijna 50% van de faillissementen bedrijven betreft die minder dan 5 jaar bestaan. De gegevens werden verstrekt door handelsinformatiekantoor GraydonCreditsafe. 

Klanten van Handelsgids.be ontspringen de dans

Ondanks de grote aantallen zijn er geen Handelsgidsklanten te vinden tussen de faillissementen. Op zich niet verwonderlijk, daar zij slim genoeg waren om zich aan te sluiten bij hét marketingplatform voor handelaars en kmo’s. Met een klein budget slagen zij erin heel hun marketingproces te vergemakkelijken, monitoren en automatiseren om zo blijvend goede resultaten te boeken. Klanten van Handelsgids.be genieten van een grote online zichtbaarheid door zich te presenteren op een platform dat in 2022 alleen al 289 miljoen keer werd weergegeven in Google Search, de populairste zoekmachine ter wereld. In combinatie met de honderdduizenden uitgestuurde nieuwsbrieven zagen zij hun klantenbestand met rasse schreden aandikken. In tegenstelling tot andere spelers kan dit bij Handelsgids.be voor een fractie van de gangbare prijzen. Die kleine inspanning bewijst wederom dat een kleine slimme investering kan zorgen voor gezonde bedrijfsresultaten. 

Aanmelden bij Handelsgids.be is volledig gratis. Zelfs niet-betalende klanten pikken een graantje mee van de uitstekende reputatie op het vlak van SEO en linkbuilding die doorheen de jaren werd opgebouwd en versterkt. Meld je nu aan en merk meteen het verschil!

Maand juni spant de kroon

In juni gingen maar liefst 670 bedrijven in Vlaanderen failliet, wat het hoogste aantal ooit voor die maand is. En dat is niet het enige record dat dit jaar al verbroken is. Na zes maanden staat de teller op 3.365 faillissementen, meer dan 250 hoger dan in dezelfde periode van het recordjaar 2013. Op provinciaal niveau werden ook records verbroken, met Vlaams-Brabant (571 faillissementen) en West-Vlaanderen (546) die het slecht deden, terwijl Antwerpen juist een daling zag met 1.130 faillissementen.

Absoluut record voor Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant hebben ze het record verbroken met 571 faillissementen. Dat is een stijging van +56,01% vergeleken met het eerste semester van vorig jaar. Vooral in het arrondissement Halle-Vilvoorde zijn er 402 faillissementen geweest, een stijging van 82,73%. De bouwsector is het zwaarst getroffen met 157 faillissementen, gevolgd door de horeca met 86 faillissementen.

Verschillende sectoren hebben te maken met recordaantallen faillissementen. Niet alleen de bouwsector (1.135 faillissementen in de eerste helft van het jaar), maar ook de transportsector (343) en garages (193 faillissementen).

Vanwege al deze faillissementen stonden meer dan 11.000 banen op het spel in België tijdens het eerste halfjaar. Het grootste geval was dat van Makro in januari, met 1.826 banen volgens gegevens van GraydonCreditsafe.


Bron: https://www.made-in.be/regio/vlaams-brabant/