Stap voor stap beginnen met beleggen

Donderdag 16 februari 2023 15:57 - geschreven door Guus

Beleggen is een manier om geld te investeren in de hoop dat het in de toekomst meer waard wordt. Het is een manier om op lange termijn rendement te behalen op je spaargeld, in plaats van dat het door inflatie juist minder waard wordt. Wat veel mensen namelijk niet altijd begrijpen, is dat het geld niet fysiek minder waard wordt, maar wel hetgeen je ervoor kunt kopen. Zo is een pakje boter vandaag de dag natuurlijk een stuk duurder, dan dat dit 10 jaar geleden het geval was. Vooral voor beginners kan beleggen in aandelen, vooral in het begin, nogal overweldigend overkomen. Logisch natuurlijk, aangezien je allerlei termen voor je kiezen krijgt, zoals ETF’s, Obligaties en natuurlijk de enorme keuze uit aandelen. Om ervoor te zorgen dat je ook als beginner wegwijs wordt, hebben we een aantal tips voor je.

Begin met het kiezen van een gebruiksvriendelijk platform

Voordat je daadwerkelijk je eerste aandelen kunt kopen, is het wel belangrijk dat je kiest voor een platform dat je prettig vindt. Omdat je natuurlijk als beginner geen idee hebt waar je moet beginnen, zullen we je een aantal platformen geven, die zowel als beginner, als ook door gevorderden veel worden gebruikt. Eén van de bekendste en tevens ook populairste platform, is DeGiro. Hier kun je gemakkelijk en snel een account aanmaken en vaak binnen een aantal dagen al je eerste geld storten en ook beginnen met beleggen. Beleggen apps zijn tegenwoordig eenvoudig vanaf je telefoon te gebruiken, waardoor je praktisch overal en altijd toegang hebt. Mits de beurs geopend is uiteraard.

Je eerste aandelen

Nadat je account is goedgekeurd, is het tijd om geld te storen. Dit kun je gemakkelijk via iDEAL doen, zodat het geld binnen een aantal seconden op je rekening staat. Overigens kun je bij bepaalde brokers, zoals we dit ook wel noemen, ook betalen met je Paypal rekening. Als je nog nooit gewerkt hebt met Paypal, dan is het wel verstandig je hier eerst in te verdiepen. Vooral in Amerika is deze betaalprovider ontzettend populair. Wanneer je geld is gestort, is het tijd om je eerste aandelen te kopen. Omdat het lastig is een keuze te maken, is het raadzaam te kiezen voor een ETF. Een ETF is een mandje met verschillende aandelen, in bijvoorbeeld een bepaalde sector. De S&P 500 is één van de populairste ETF’s die we kennen.

Kies voor een ETF

Een ETF (Exchange Traded Fund) is een soort beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt. Het is een beleggingsinstrument dat een mandje van verschillende effecten bevat, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen of een combinatie daarvan. In plaats van individuele aandelen te kopen, koop je met een ETF een klein stukje van de hele mand met effecten. Dit maakt het mogelijk om gemakkelijk en efficiënt te investeren in een breed scala aan effecten, zonder de noodzaak om individuele aandelen te selecteren en te kopen. De S&P 500 bevat bijvoorbeeld de 500 grootste bedrijven van Amerika. Voordat je toegang krijgt tot deze beurs, die je minimaal 5 kwartalen op rij ‘zwarte’ cijfers te hebben gedraaid.