Tips voor wanneer je gaat shoppen in Italië

Woensdag 6 december 2023 10:39 - geschreven door Guus

Wanneer we het hebben over Italië, dan hebben we het natuurlijk naast de heerlijke pizza’s en pasta’s, ook over de kleding die zowel de mannen als vrouwen er dragen. Niet voor niets is Italië zo enorm populair bij de echte shopliefhebbers.Daarbij maakt het niet uit of je nu op zoek bent naar stijlvolle mode zoals een maatpak, lederwaren zoals schoenen of een ruim of een leuk souvenir voor degene thuis, dit land heeft het allemaal. Om ervoor te zorgen dat je zorgeloos kunt shoppen en nog belangrijker, je ook weet waar je rekening mee moet houden, hebben wij een aantal tips. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat je in het centrum van Rome of Milaan, wat natuurlijk de modehoofdstad van Italië en misschien zelfs wel Europa is, flink wat dure merken tegenkomt.

Mode hoofdsteden van Italië

We hebben het al even genoemd, maar wanneer we het over Italië hebben, dan zijn er verschillende steden die zichzelf absoluut een modehoofdstad mogen noemen als je het ons vraagt. Denk bijvoorbeeld aan Milaan, Florence en Rome. In deze steden vind je talloze boetiekjes, warenhuizen en designerwinkels waar je niet alleen de nieuwste modetrends op het gebied van kleding en accessoires kunt vinden, maar waar het alleen al leuk is om eens binnen te stappen voor een stukje sfeerbeleving. Alleen al de panden waar de grote merken zoals Armani gevestigd zijn, is bijzonder om te zien. Naast de grote steden, zijn er ook allerlei andere leukere kleinere steden, zoals Bari een stad Italië die wat zuidelijker gelegen is. Hier vind je dan misschien niet de designerwinkels zoals in Rome en Milaan, maar wel allerlei andere soorten winkels, waar je ongetwijfeld zult slagen.

Siësta en de openingstijden

Net als in Spanje, hebben ook in Italië veel winkels nog steeds traditionele openingstijden, wat betekent dat ze tussen de middag gesloten zijn voor een siësta. Houd hier rekening mee wanneer je een dagje wilt gaan shoppen. De meeste winkels zijn 's ochtends geopend van 9.00 tot 13.00 uur en 's middags weer van 15.30 tot 19.30 uur. Wil je lekker een hele dag shoppen, dan kun je er ook voor kiezen om lekker  vroeg op pad te gaan en tussen 13.00 en 15.30 te genieten van een lunch op het terras. Nu is het wel zo dat er steeds meer winkels zijn die wel geopend zijn, vooral in de toeristische gebieden zien we dat.

Onderhandel alsof je een local bent

Waar we in eigen land vaak gewend zijn dat de prijs op het kaartje ook daadwerkelijk het bedrag is dat we moeten betalen, kun je in Italië prima onderhandelen. Niet alleen in de grote steden, maar ook in een wat kleinere stad als Monopoli Italie kun je wel wat van de prijs afkrijgen. Het enige wat belangrijk is, is dat je handelt als een local en niet als toerist. Het maakt daarbij niet uit of je de taal spreekt, maar vooral het stuk respect speelt hierbij een belangrijke rol. Laat zien dat je van goede wil bent en geef aan dat je bij een bepaalde korting een extra tas, broek of misschien wel jas meeneemt. Het enige waar je wel even rekening mee moet houden, is dat het niet gewoon is om dit in de grotere winkels te doen. Zie jij jezelf al onderhandelen over een tas van Armani? De kans dat degene na je lachend de vraagprijs betaald is namelijk vrij groot. Niet doen dus!