Typische Noorse souvenirs die je niet mag missen

Donderdag 23 november 2023 14:00 - geschreven door Guus

Ben jij ook zo’n type die iedere vakantie een paar souvenirs meeneemt als aandenken aan deze geweldige reis? Ontzettend leuk, maar in de meeste gevallen belanden ze natuurlijk gewoon in de kast en kijk je er nooit meer naar om. Dus neem je wat mee, zorg er dan op z’n minst voor dat je er ook nog iets aan hebt. Gelukkig is dit in Noorwegen in veel van de gevallen wel zo en zijn er ontzettend veel leuke en praktische souvenirs die niet alleen leuk zijn voor de ‘heb’, maar ook daadwerkelijk een functie kunnen hebben op het moment dat je weer thuis bent. Omdat we ons ook kunnen voorstellen dat je geen idee hebt wat je zou moeten kopen, hebben we een aantal typische Noorse souvenirs voor je, die niet alleen leuk zijn voor jezelf, maar ook om cadeau te geven aan een ander.

Klassieke Noorse truien

Als je aan Noorwegen denkt, komt waarschijnlijk al snel het beeld van traditionele Noorse truien naar boven. Deze truien staan bekend om hun hoge kwaliteit wol en op z’n zachtst gezegd, bijzondere patronen. Ze zijn niet alleen heerlijk warm, maar ook nog eens tijdloos en stijlvol. De truien worden vaak met de hand gebreid en zijn daardoor echte kunstwerken op zichzelf. Met zo'n trui blijf je niet alleen lekker warm, maar heb je ook nog een authentiek stukje Noorwegen in handen. Ideaal dus voor wanneer je een echte koukleum bent en op zoek bent naar een lekkere warme trui. Het leuke is ook dat iedere stad of streek zijn eigen stijl heeft. Zo staat de stad Kristiansand vooral in het teken van de fjorden en vind je bijvoorbeeld in Trondheim allerlei verschillende andere leuke prenten. Zo kun je dus ook gewoon een hele verzameling truien sparen.

Handwerken van de Sami

De Sami, de inheemse bevolking van Noord Scandinavië, hebben een rijke traditie van handwerk en textiel. Ze staan bekend om hun prachtig vervaardigde tassen, sjaals, armbanden en allerlei andere prachtige accessoires. Het gebruik van duurzame materialen zoals rendierhuid en geweven stoffen maakt deze items extra bijzonder. Zo zijn deze producten niet alleen prachtig om te zien, maar draag je er ook mee bij aan het behoud van deze bijzondere cultuur. Zo heb je dus niet alleen een authentiek stukje Noorwegen in handen, maar houd je ook een stukje cultuur in stand. Let alleen wel op dat je niet te veel in je koffer stopt, zodat deze straks niet meer dicht kan. Ga je met de boot van Eemshaven Kristiansand, dan is het natuurlijk geen probleem en kun je gerust een extra tas meenemen met alle gekocht souvenirs voor familie en vrienden.

Trollen

Bij Noorwegen denk je misschien niet direct aan trollen, maar het is toch echt zo. Zo speelden trollen een enorm belangrijke rol in de bekende Noorse folklore. Deze bijzondere wezens hebben nu niet bepaald een goede reputatie, maar wel populair als souvenirs. Vaak zijn ze gemaakt vanuit gesneden hout en zijn ze verkrijgbaar in het klein, bijvoorbeeld als sleutelhanger, maar ook in het groot, bijvoorbeeld voor op de vensterbank. Zo is ook de trol niet alleen leuk, maar ook een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van het land.