VCA examen over veiligheid, gezondheid en milieu

Maandag 25 maart 2024 16:31 - geschreven door Guus

Bedrijven willen zo veilig mogelijk werken. Steeds meer werkgevers eisen daarom een VCA diploma van hun werknemers en onderaannemers. De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het is een norm die belangrijk is voor ondernemingen waar werknemers risicovol werk doen of de werkomgeving risicovol is. Wil je een VCA examen afleggen, zoals VCA Basis voor werknemers of VCA VOL voor leidinggevenden? Dan ben je vast benieuwd wat voor examen dit is, hoe het examen verloopt en hoe je snel je VCA diploma behaalt.

Examen doen voor je VCA diploma

Na het behalen van je VCA examen krijg je een VCA diploma, het bewijs dat je voldoende kennis hebt over gezond, veilig en milieuvriendelijk werken. Om dit VCA certificaat te behalen wil je het liefst zo min mogelijk kosten maken. VGMbox is een aanbieder van voordelige VCA Basis- en VOL-cursussen, die altijd up-to-date zijn met de nieuwste wetten en regels. Dankzij de vele filmfragmenten en oefenvragen leer je de stof gemakkelijk. Je hebt bij VGMbox de keuze uit:

 • een online VCA cursus (met een examen op een van meer dan 125 locaties)
 • een klassikale VCA cursus (met op dezelfde dag het examen)
 • een cursus op maat op je bedrijf of school voor een groep cursisten (VCA InCompany)
 • een los VCA examen (voor wie de kennis en vaardigheden al beheerst)

De leerstof van VCA Basis en VCA VOL

De VCA Basis-cursus en de VCA VOL-cursus gaan over de volgende onderwerpen:

 • een goede voorbereiding van je werk
 • een veilige uitvoering van je werk
 • de mogelijke gevaren (zoals gevaarlijke stoffen en brand) en hoe je ze beheerst
 • handelen bij een ongeluk of noodsituatie

Voor het behalen van je diploma moet je voldoende kennis hebben en je kennis bovendien kunnen toepassen. Als VCA VOL-cursist leer je hoe je zélf de veiligheid en gezondheid in acht neemt, maar ook hoe je als leidinggevende veilig en gezond werken stimuleert binnen je onderneming.

Wat kan je verwachten bij je VCA examen?

Voordat je start met het online examen, controleert de examinator je legitimatiebewijs. Bij het VCA Basis examen heb je 60 minuten de tijd voor 40 vragen. Heb je moeite met lezen? Vraag dan een voorleesexamen aan (alleen beschikbaar voor VCA Basis). Je hebt dan ook langer de tijd om het examen te doen. Het VCA VOL examen duurt 75 minuten en omvat 70 vragen. Met een score van 64,5% of meer ben je geslaagd.

Als je klaar bent met het examen, zie je meteen de voorlopige uitslag op je scherm.
Je krijgt diverse soorten vragen over kennis en toepassing:

 • meerkeuzevragen (je kiest het goede antwoord uit meerdere antwoordopties)
 • meervoudige antwoordvragen (je kiest een of meerdere goede antwoorden uit de antwoordopties)
 • matrixvragen (je geeft aan of een stelling waar of onwaar is)
 • matchingvragen (je koppelt begrippen aan de juiste betekenis)
 • rangschikvragen (je zet elementen in de goede volgorde)
 • vragen met een afbeelding (je beantwoordt een vraag over de situatie op een afbeelding)

Je kennis testen met een VCA proefexamen

Je wil natuurlijk goed voorbereid zijn op het officiële VCA examen. Het is dan aan te raden om de diverse vraagvormen eerst te oefenen. VGMbox heeft hiervoor een gratis VCA proefexamen. Dit proefexamen geeft je een goed beeld van het echte examen. Je krijgt hetzelfde aantal vragen, die je maakt binnen dezelfde tijd. Ook de berekening van de score werkt hetzelfde. Zo krijg je een goede indruk of je al klaar bent voor het echte examen of dat je nog moet bijleren. Het proefexamen bevat net als het echte examen kennisvragen en vragen over de toepassing in de praktijk.

Heb je een VCA certificaat dat bijna verloopt? Ook dan is het handig om met een gratis proefexamen te checken hoe het ervoor staat met je kennisniveau. Je weet dan of je klaar bent voor het examen of dat eerst een cursus nodig is.

Examen doen in andere talen

Je kan de examens ook in een andere taal afleggen dan het Nederlands. Het VCA Basis examen is ook te maken in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Portugees, Hongaars, Roemeens, Pools, Litouws, Russisch en Turks. Het VCA VOL examen is er naast in het Nederlands ook in het Engels, Duits en Frans. Tegen een toeslag vraag je het examen in een andere taal vooraf aan. Heb je nog vragen over de talen, dan kan je deze stellen aan de medewerkers van VGMbox.

VCA certificaat: tien jaar geldig

Voor de veiligheid op de werkplek, bouwplaats of in de fabriek willen bedrijven dat alle betrokken medewerkers een VCA certificaat hebben. Een certificaat is tien jaar geldig en na die tijd moet je opnieuw examen doen. Er zijn meerdere soorten persoonsgebonden certificaten:

 • B VCA certificaat: Basisveiligheid voor uitvoerend werknemers
 • VOL VCA certificaat: Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden en zzp'ers
 • VIL VCU certificaat: Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden in de uitzendbranche

Het Centraal Diploma Register

Na je examen zie je direct je voorlopige resultaat. Binnen een aantal werkdagen ontvang je de officiële uitslag. Ben je geslaagd, dan ontvang je ook je digitale diploma. De gegevens van de geslaagden zijn bovendien opgenomen in het Centraal Diploma Register van het SSVV (Stichting Samenwerken voor Veiligheid).

Meer kans op slagen

Dankzij de duidelijke cursussen is het slagingspercentage bij VGMbox maar liefst 93%! Wil je een cursus volgen en VCA examen doen? Sinds 1 september 2017 zijn de examens over VCA-regels grondig gewijzigd. Zo wordt er nu meer getoetst op toepassing van de regels en zijn de vraagvormen veranderd. Oefen met een gratis proefexamen of meld je aan bij VGMbox voor een cursus en examen.