Waar let je op bij het kiezen van een geschikte crypto exchange?

Donderdag 28 maart 2024 12:02 - geschreven door Guus

De populariteit van crypto is in de afgelopen jaren natuurlijk enorm gestegen. Daar waar de Bitcoin recent een nieuw record wist te vestigen, zien we ook dat er ontzettend veel andere ‘munten’ zijn die het goed doen. Anders dan bij aandelen, koop je crypto op een exchange. Doordat crypto niet hetzelfde is als een aandeel, kan dit dus niet op de reguliere ‘beurs’. Nu is er recentelijk wel een ETF, waarmee je feitelijk kunt investeren in bitcoin, maar dat is een heel ander verhaal. Aandelen koop je namelijk altijd per stuk, terwijl je van crypto iedere willekeurige hoeveelheid kunt kopen. Omdat er best veel verschillende exchanges zijn, vertellen we je precies waar je allemaal op moet letten.

Wat is een crypto exchange?

Een crypto exchange is een platform waarop je verschillende cryptocurrencies kunt verhandelen. Het fungeert eigenlijk als een soort tussenpersoon die het mogelijk maakt om digitale valuta te kopen, verkopen of verhandelen. Een crypto exchange biedt vaak ook functies zoals wallet beheer en het kunnen uitlezen van grafieken, waardoor je meer controle hebt over je crypto transacties. Natuurlijk vertellen we je ook precies waar je allemaal op moet letten bij het maken van een keuze, maar goed is om alvast eens te kijken naar de review over crypto exchange Finst, Finst is een vrij nieuwe Nederlandse crypto exchange en zit vol met ambities.

Punten om rekening mee te houden

Nu je weet wat een crypto exchange is, is het tijd om te kijken naar de belangrijkste punten om rekening mee te houden bij het maken van een uiteindelijke keuze. Want laten we eerlijk zijn, je wilt natuurlijk wel dat je geld veilig is en je niet te veel betaalt aan transactiekosten.

Betrouwbaarheid

Het klinkt logisch, maar betrouwbaarheid is natuurlijk wel een belangrijk punt om rekening mee te houden. Het is namelijk niet zo vanzelfsprekend als je zou denken. Kies daarom voor je  en platform dat  betrouwbaar is en een goede reputatie heeft. Je wilt er zeker van zijn dat je geld en cryptocurrencies veilig zijn op het platform.

Aanbod

Inmiddels zijn er duizenden verschillende crypto valuta's. Het is dus wel prettig dat de munten die jij op het oog hebt, ook daadwerkelijk aan kunt schaffen op het platform. Nu is er geen enkel platform waar je ze allemaal kunt kopen, maar is het wel belangrijk te kijken naar degene die je wilt aanschaffen. Twijfel je over een bepaalde exchange, dan is het aan te raden even extra onderzoek te doen. Je wilt natuurlijk niet dat je het risico loopt om je geld te verliezen.

Beleg aan met geld dat je kunt missen

Beleggen is en blijft een bepaalde vorm van risico. Je kunt je inleg of een deel ervan verliezen. Het is daarom aan te raden om alleen te beleggen met geld dat je voor een langere tijd kunt missen. Je kunt daarom ook beter eerst investeren in kennis en daarna pas in aandelen of crypto. Zo weet je hoe de markt in elkaar zit en weet je ook welke sectoren wel of niet verstandig zijn om in te beleggen.