Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een windows licentie

Donderdag 28 maart 2024 12:03 - geschreven door Guus

Wanneer je gebruik wilt maken van verschillende Microsoft software op je computer, dan heb je hiervoor natuurlijk wel een licentie nodig. Het is daarom dus wel handig om te weten waar je allemaal op moet letten bij het aanschaffen hiervan. Vooral als je een nieuwe computer of laptop koopt, is het niet vanzelfsprekend dat deze geleverd wordt met alle benodigde Microsoft licenties. Vaak zit het besturingssysteem er wel bij, maar heb je voor andere software een geldige licentie nodig. Omdat er natuurlijk online van alles te verkrijgen is, vertellen we je graag waar je allemaal op moet letten. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen en al helemaal geen licentie die eigenlijk niet goed is.

De authenticiteit van de licentie

Bij het aanschaffen van een licentie is het van belang om ervoor te zorgen dat je een legitieme en authentieke licentie aanschaft. Oplichters en illegale websites bieden vaak goedkope of valse licenties aan, waardoor je uiteindelijk met problemen kunt worden geconfronteerd. Controleer altijd de bron van de licentie en koop alleen via erkende verkooppunten of Microsoft zelf. Vooral als het gaat om een groter bedrijf kan het zijn dat Microsoft een audit uit laat voeren, zodat ze zeker weten dat je aan alle voorwaarden voldoet. Doe je dit niet, dan kan het zelfs zijn dat je een boete krijgt of je licenties worden ingetrokken, met alle gevolgen van dien. We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat wanneer je als groot bedrijf draait op Windows Server Licensing je dit wel in orde hebt. Niet voor niets kiezen veel bedrijven ervoor om dit te laten beheren door een externe partij, bijvoorbeeld zoals Licenseq.

Compatibiliteit met je systeem

Niet alle licenties zijn geschikt voor elk systeem. Het is belangrijk om de systeemvereisten van de licentie te controleren om ervoor te zorgen dat deze compatibel is met je huidige hardware en software. Anders kan het zijn dat je niet van alle functies gebruik kunt maken en dat is natuurlijk zonde. Vooral als je flink geld betaalt voor bepaalde software, is het wel prettig dat alles naar behoren werkt. Daarom is het aan te raden om dit te laten regelen door een partij met kennis van zaken. Vooral het MKB heeft vaak geen eigen IT afdeling, waardoor het verstandig is dit direct uit te besteden. Vaak scheelt het je ook een hoop geld, aangezien deze partijen honderden en vaak zelfs duizenden licenties beheren, waardoor ze betere prijzen hebben dan jij bij Microsoft en ook kortere lijntjes hebben, mocht er iets zijn.

Versie van Windows

Er zijn verschillende versies van Windows beschikbaar, zoals Windows 10 Home, Windows 10 Pro, etc. Elke versie heeft zijn eigen kenmerken en functionaliteiten. Bepaal welke versie het beste past bij jouw behoeften en gebruik. Als je de volledige functionaliteit van het besturingssysteem wilt benutten, is het misschien de moeite waard om te investeren in een Pro versie. Twijfel je wat het beste bij jou en je bedrijf past? Raadpleeg dan iemand met ervaring, die zal niet alleen kijken naar de huidige situatie, maar ook met je meedenken over de toekomst.