Wat te doen bij een waterlekkage?

Woensdag 13 december 2023 14:55 - geschreven door Guus

Een waterlekkage kan snel ernstige schade veroorzaken, dus het is van groot belang om direct actie te ondernemen. Hier zijn stappen die je kunt volgen bij een waterlekkage:

1. Sluit de watertoevoer

Als het mogelijk is en je weet waar de lekkage vandaan komt, sluit dan onmiddellijk de watertoevoer af naar de betreffende leiding of het betreffende apparaat. Dit kan helpen om verdere schade te beperken.

2. Schakel elektriciteit uit

Als het water in de buurt van elektrische apparaten of stopcontacten komt, schakel dan de elektriciteit uit in dat gebied om het risico op elektrische schokken te verminderen.

3. Verwijder water

Begin met het verwijderen van het water om verdere schade aan vloeren, muren en meubels te voorkomen. Gebruik hiervoor emmers, dweilen, handdoeken of een waterstofzuiger.

4. Bel een professional

Neem contact op met een loodgieter of een lekdetectie specialist om de bron van de lekkage te identificeren en het probleem op te lossen. Professionals hebben de expertise en het juiste gereedschap om lekkages effectief aan te pakken.

5. Droog de ruimte

Zorg ervoor dat de aangetaste ruimte zo snel mogelijk wordt gedroogd om schimmelvorming te voorkomen. Gebruik ventilatoren, ontvochtigers en open ramen om de luchtstroom te verbeteren.

6. Documenteer de schade

Maak foto's van de lekkage en de veroorzaakte schade voor verzekeringsdoeleinden. Dit kan van pas komen als je een claim moet indienen.

7. Controleer op schimmel

Houd de getroffen ruimte in de gaten op tekenen van schimmelgroei. Als je schimmel opmerkt, neem dan onmiddellijk maatregelen om het te verwijderen, aangezien schimmel gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

8. Neem contact op met de verzekering

Meld de lekkage aan je verzekeringsmaatschappij en bespreek de omvang van de schade. Zorg ervoor dat je begrijpt wat wel en niet gedekt is door je verzekering.

Onthoud dat het bij waterlekkages cruciaal is om snel te handelen om verdere schade te beperken. Als je niet zeker bent hoe je het probleem moet aanpakken, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen.