Zo bepaal je de erfgrens van je tuin

Dinsdag 18 april 2023 12:18 - geschreven door Guus

Wil je een schutting plaatsen? Je moet dit dan correct doen, waarbij het belangrijk is om de erfgrens in de gaten te houden. Op deze grens wil je namelijk je nieuwe schutting of aanbouw plaatsen. Je voorkomt zo een conflict met de buren, terwijl het bepalen van de erfgrens ook dergelijke discussies kan oplossen. Hieronder lees je hoe het mogelijk is om de erfgrens van je tuin te bepalen zodat je precies weet waar je een hardhouten schutting moet plaatsen. 

Als je je erfgrens graag wilt weten, hoef je alleen maar de registers te bekijken. Hierin zijn de perceelsgrenzen namelijk tot op de centimeter nauwkeurig vastgelegd. Je kunt vervolgens zelf kiezen hoe je de erfgrens wilt bepalen, wat mogelijk is op meerdere manieren. Sommige doe je zelf, andere manieren moet je laten doen.

Online kadastrale kaart

Als je de ligging van je erfgrens globaal wilt liggen, hoef je alleen maar een online kadastrale kaart te bekijken. Je hebt hier echter niet heel veel aan als je je tuin wilt renoveren door bijvoorbeeld een nieuwe schutting of mooie bomen te plaatsen. Dit komt simpelweg doordat je niets over de maten leert, wat je wel nodig hebt als je de erfgrens van je tuin wilt bepalen. 

Kadastrale kaart met maten

Je kunt daarnaast ook nog een kadastrale kaart met maten gebruiken. Je krijgt dan een nauwkeurige bepaling van je erfgrens. Het is mogelijk om deze kaart zelfstandig te bekijken, maar je kunt dit ook in overleg doen. Je weet hierdoor vrij precies wat de perceelsgrenzen zijn. Het is wel goed om te weten dat de maten een afwijking van zo’n 10 centimeter hebben, deze kadastrale kaart met maten is daardoor niet rechtsgeldig.

Grensreconstructie

Heb je een exacte bepaling van je erfgrenzen nodig? Je zult dan een grensreconstructie moeten laten doen door een landmeter. Je krijgt dan de rechtsgeldige en exacte ligging te weten. Er worden dan piketpaaltjes geplaatst, waardoor je dus de officiële grens leert. Dit is bijvoorbeeld ideaal als je wilt weten waar je precies de schutting moet plaatsen. Ook kan een grensreconstructie een conflict met je buren oplossen. Je weet hierdoor immers precies wat de erfgrens is. 

Het is goed om te weten dat er meerdere regels zijn als je op de erfgrens een schutting wilt plaatsen:

  • De schutting achter je huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Voor huis mag de hoogte van je schutting maximaal 1 meter zijn. Mogelijk zijn deze regels anders in je gemeente.
  • Je hebt toestemming van je buren nodig als je een schutting op de erfgrens wilt plaatsen. De erfafscheiding is dan van je beiden, dus jullie delen het onderhoud en de kosten. 
  • Je hebt soms een omgevingsvergunning nodig als je een schutting wilt plaatsen.