Airconditioning in België

Airco, iets voor jou?

Je hebt er ongetwijfeld al mee te maken gekregen: het is volop zomer, de temperaturen stijgen tot ver boven wat je thermometer aankan en je beslist om alle ramen en deuren gesloten te houden om toch maar de warmte te kunnen buitenhouden. Dit ten koste van de frisse luchtcirculatie die u en uw woning gewend is. Hiervoor bestaat een goede oplossing, namelijk de aanschaf van een degelijk airconditioning systeem. 

Wat doet een airconditioning precies?

Een airco houdt de temperatuur in een binnenruimte onder controle door de verwerking van aangezogen lucht tot de gewenste temperatuur. Op deze manier hou je de controle over de temperatuur binnenshuis en hoef je je geen zorgen te maken om extreme warmte in de zomer. Sommige airco's zijn uitgerust met een systeem dat ook in de andere richting werkt, dit wil zeggen dat ze niet enkel voor verkoeling kunnen zorgen maar ook de ruimte kunnen opwarmen indien dit gewenst is.

Wanneer gebruik je een airco het meest?

Dat hangt af van persoon tot persoon, maar over het algemeen wordt de airconditioning het vaakst gebruikt tijdens de warme zomermaanden. Een frisse, koele woning biedt dan de nodige afkoeling die je anders in de frisse buitenlucht zou kunnen terugvinden. Ook in de auto is deze manier van luchtkoeling erg populair, aangezien de meeste auto's tegenwoordig uitgerust zijn met een A/C - knop die de binnentemperatuur regelt. 

Vaste of mobiele airconditioning?
Het plaatsen van een vaste airconditioning op een bestaande woning is dikwijls een grotere investering. Vaak wordt ervoor gekozen om al tijdens het bouwproces een airco te integreren in de bouwstructuur, zodat de nodige uitsparingen reeds voorzien zijn. Een van de voorwaarden voor een correcte werking van uw airco is een goede isolatie van de ruimtes die u graag wilt koelen of verwarmen. Bij een bestaande woning is een latere plaatsing van een vast systeem ook mogelijk, maar vergt dit een iets hogere kost.

Een andere oplossing is de aanschaf van een mobiele airco. Dit toestel koopt u los aan en kunt u in de ruimtes - waar u het nodig acht - plaatsen. Een nadeel is dat het vermogen van zulke airconditionings lager ligt dan bij de vaste, ingebouwde variant. Hierdoor is vaak een iets langere tijdspanne nodig om de kamer op de door u gewenste temperatuur te krijgen. Een voordeel is dat deze mobiele toestellen verplaatsbaar zijn, waardoor kamers die anders niet gekoeld zouden worden ook kunnen meegenieten van de geacclimatiseerde temperaturen.

Twijfelt u welke oplossing voor u de beste resultaten oplevert? Of hebt u een auto die nog niet uitgerust is met airco, maar die u hier wel van wilt voorzien? Neem contact op met de verkopers/plaatsers uit uw regio via de website van Handelsgids. Zij kunnen u bijstaan met duidelijke raad en daad om uw zomers een stuk koeler te maken.