Antiquiteiten in België

Antiek, da's oude spullen nieuw leven inblazen


Oude voorwerpen, ze hebben hun charmes. Iedereen heeft ze wel op zolder of in de kelder staan, maar weinigen beginnen er effectief eens in te neuzen. Dat is anders bij een antiquair: hij verhandelt antiquiteiten en zorgt ervoor dat de spullen een tweede leven krijgen bij een nieuwe eigenaar. Om deze spullen te bemachtigen speurt hij dikwijls in zijn vrije uren rommelmarkten af of doet hij een beroep op mensen die huizen leegmaken. 

 

Zolder leegmaken

Af en toe zijn mensen in het bezit van ware pronkstukken, waarvan ze zelf niet eens wisten dat ze ze in hun bezit hadden. Deze stukken duiken slechts af en toe op en worden het meest gevonden bij het leegmaken van oude zolders of na het spijtige overlijden van familieleden. Zulke spullen zijn tijdens het leven van de vorige eigenaar aangekocht, maar worden vaak weggestopt of vergeten. Zo kan het zijn dat iets wat in de jaren '50 voor een appel en een ei werd aangekocht, nu goud waard is.

Het loont dus de moeite om je oude spullen eens op te lijsten en een antiquair te contacteren. Hij kan je exact vertellen wat je vondst waard is en met wat geluk neemt hij het object van je over voor een mooi bedrag.

 

Diverse categorieën binnen antiek

Het spreekt voor zich dat er diverse categorieën zijn waarbinnen je de meest waardevolle antieke spullen kunt terugvinden. Een van de meest onderschatte is ongetwijfeld de categorie "Schilderijen". Zo was er onlangs een koppel dat op een rommelmarkt een oud schilderij aankocht voor een paar euro, maar wat achteraf een originele Rembrandt bleek te zijn. Op slag miljonair, zonder het goed te beseffen.

Een andere onderschatte optie om een mooie cent te verdienen aan tweedehands spullen is oud speelgoed. Het meeste populaire speelgoed uit de jaren '40, '50, '60 en '70 is immers bijna altijd gebruikt. Het komt zelden voor dat je een origineel stuk speelgoed in zijn fabrieksverpakking aantreft. Online bestaat hier een heuse verzamelmarkt voor en de prijzen zijn enorm hoog voor items in uitstekende staat.

Ook keramieke potten, oude klokken en horloges, glas en kristal, wandtapijten en oude munten kunnen een flinke waarde hebben.  Kortom, het loont zeker en vast de moeite om eens een kijkje te nemen tussen je oude spullen en wie weet...

Misschien toch eens via Handelsgids een antiekhandelaar contacteren?