Bloemen in België

Bloemen

Soms hoor je de uitspraak: zeg het eens met bloemen. En die klopt: er is een soort bloem voor iedere gelegenheid. Voor de romanticus zijn er de klassieke witte en rode rozen, voor de fanatieke hobbyist zijn er orchideeën en voor de minder aangename afscheidsplechtigheden zijn er chrysanten.
 

Als geschenk of cadeau

Iedereen heeft al wel eens een bloemetje geschonken aan iemand die hen dierbaar is. Het is dan ook een mooi geschenk en een nog mooier gebaar om iemand met een kleurrijk boeket te bedanken voor allerlei uiteenlopende redenen.
’s Avonds thuiskomen en je geliefde een mooie ruiker bloemen toestoppen is gegarandeerd een blij gezicht bij de ontvanger ervan. De meeste mensen houden van een frisse toets in huis en vaak kunnen verse bloemen daarvoor zorgen.
 

Snijbloemen

De meeste boeketjes bloemen die gegeven of gekocht worden bij de lokale bloemist zijn snijbloemen. Deze zijn dikwijls in serres in België opgekweekt tot de juiste hoogte en bloei, waarna ze met een vlijmscherp mes of een snoeischaar worden afgesneden aan de onderkant van de stengel.
Nadat de stengel doorgesneden is, gaan de bloemen onmiddellijk in een emmer met water. Anders zou de stengel lucht kunnen aanzuigen. Bij lang watergebrek is dit niet in het voordeel van de bloemen omdat ze anders snel gaan verwelken. Er wordt dus aangeraden om een bloem nooit langer dan een uur zonder water te laten.
Veel bloemen worden ook geïmporteerd vanuit het buitenland, omdat het Belgische klimaat het merendeel van het jaar niet voldoende zonlicht produceert om bepaalde bloemsoorten op een natuurlijke wijze in stand te houden. Dit is door het verre transport een minder ecologische manier van bloemen telen, maar waar er vraag is, moet er uiteraard aanbod zijn.
 

Bloemen in pot

De langstlevende bloemen om te krijgen of te geven zijn de bloemen die in pot staan. Doordat hun wortels nog intact aan de stengels bevestigd zijn, leven deze bloemetjes nog terwijl snijbloemen eigenlijk aan hun stervensproces beginnen van zodra de stengel overgeknipt wordt.
Door een intact wortelstel in vruchtbare aarde kan je ervan uitgaan dat er een verlengde levensduur is van de bloem. Vaak krijgen deze soorten dan nog een soort van “tweede bloei”: nadat de eerste bloemen aan de plant uitgebloeid zijn, komt de volgende generatie in actie en gaan deze bloemen zich op hun beurt weer ontwikkelen. Bij meerjarige bloemen, zoals bv. orchideeën, kan je bij een correcte verzorging op die manier nog jaren genieten van eenzelfde bloemsoort.
 
Zou jij ook graag een bos heerlijk geurende bloempjes in huis halen, maar weet je niet goed welke soort je het best kiest? Gaat je voorkeur uit naar een bloem in pot, of toch eerder naar verse snijbloemen? Heb je net een bos bloemen gekregen van een dierbare, maar heb je geen geschikte vaas om ze in te zetten? Bij de ervaren bloemisten die je op Handelsgids terugvindt staan ze je graag bij met raad en advies om je bloemen zo lang mogelijk vers te houden.

Breng hen dus gauw een bezoekje en laat je verrassen door de pracht van de natuur in je eigen woonkamer.