Centrale Verwarming in België

Centrale verwarming

In de winter of tijdens de koudere lente- en herfstdagen draaien we met z’n allen graag de thermostaat van onze chauffage een paar graden de hoogte in. Het is een comfort dat we allemaal al sinds onze geboorte gewend zijn: een simpele draai aan de knop en de temperatuur stijgt binnenshuis naar een aangename, gezellige warmte. Dit proces komt uiteraard niet vanzelf tot stand, er schuilt een heel systeem achter om de verwarming aan te sluiten en op punt te stellen. De aansluiting of het onderhoud van een centrale verwarming is een professionele klus die correct dient uitgevoerd te worden. Hier zelf zonder degelijke kennis van zaken aan beginnen is onbegonnen werk en een onjuiste aansluiting kan zelfs ronduit gevaarlijk zijn.
 
Daarom heeft Handelsgids om het jou veilig en gemakkelijk te maken een heleboel techniekers en specialisten in centrale verwarming aanwezig op het zoekplatform, die deze klus graag bij jou thuis komen klaren.
 

Boilers op stookolie en aardgas

Allereerst heb je een energiebron nodig. In de meeste gevallen bij centrale verwarming is dit stookolie of aardgas. Deze verhit door ontbranding van een interne vlam een boiler die gevuld is met water. Naarmate het water verhit, gaat de interne temperatuur in deze verwarmingsketel stijgen. Eenmaal dat de thermometer tussen de 60 en 70 graden aanduidt, kan het water gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Zo kan je het gebruiken om je woning te voorzien van de nodige opwarming door het naar de CV en daarop aangesloten chauffages of vloerverwarming aan te sturen, maar is het eveneens aangesloten op de waterleiding van je woning. Op die manier kan je je comfortabel douchen, een bad nemen, poetsen, kledij wassen of de afwas doen door gebruik te maken van het warme water uit je boiler.
 
Boilers met een mazoutaansluiting zijn afhankelijk van de beschikbare stookolie in je reservoir. Je houdt dus best om de zoveel tijd bij of er nog voldoende stookolie in je mazouttank zit, anders heb je op een bepaald moment geen warm water meer en dus ook geen verwarming van je woning. Bij een (bijna) lege tank contacteer je best zo snel mogelijk je lokale leverancier van brandstoffen om extra stookolie te komen aanleveren.
 
Een aardgasaansluiting biedt het gemak dat er geen tussenpersoon hoeft ingeschakeld te worden. Het aardgas wordt door een directe aansluiting op de hoofdleiding in je straat geleverd. Er zal zich dus nooit een tekort of een tijdelijke periode zonder verwarmd water voordoen, aangezien het aardgas rechtstreeks binnenkomt en automatisch je boiler of verwarmingsketel aandrijft.
 

Plaatsing, onderhoud en herstelling

De ervaren techniekers op Handelsgids weten als geen ander hoe ze een boiler, verwarmingsketel, vloerverwarming, chauffage of radiator moeten aansluiten en onderhouden. Met jarenlange knowhow en de nodige expertise staan zij garant voor een goed werkende verwarming en een correct gekalibreerde thermostaat, zodat u niet onnodig energie gaat verspillen.
 
Als u interesse hebt in een plaatsing van een nieuwe ketel, een onderhoud nodig hebt aan uw huidige boiler of als uw verwarmingsketel een herstelling kan gebruiken, staan zij graag voor u klaar om deze klus uit te komen voeren.