Chocolade in België

Chocolade

Het is een bitterzoete lekkernij die zijn intrede deed in de 16de eeuw na Christus. De Spanjaarden waren de eersten die chocolade importeerden vanuit het ontdekkingsland ervan, namelijk Mexico. Het was een luxeproduct dat enkel door de adel werd gebruikt in de vorm van een drankje.
Na bijna een eeuw van geheimhouding werd aan het begin van de 18de eeuw in Engeland de eerste chocoladefabriek opgestart, waarna de rest van Europa snel volgde. Tegen het einde van de 18de eeuw begon chocolade in prijs te dalen, waardoor het ook beschikbaar werd voor de gewone bevolking.
 

Een zoete lekkernij

Ondertussen is het ondenkbaar geworden dat chocolade uit onze levens zou verdwijnen. In bijna iedere kast om snoep in te bewaren vind je wel producten terug die chocolade bevatten. Denk maar aan de klassieke chocoladekoekjes of een doosje pralines dat uitnodigt tot snoepen.
 
’s Morgens wordt ons brood royaal bestreken met chocoladepasta, door de meeste mensen kortweg choco genoemd, en gieten we glunderend een glas chocolademelk in om onze boterhammen door te spoelen. Voor we in onze auto stappen, nemen we nog snel een kijkje in de spiegel of onze mondhoeken schoon zijn en geen chocoladesporen meer bevatten.
 
Het koekje dat we op school of op het werk als tussendoortje consumeren bevat een laagje chocolade aan de buitenkant en wanneer een van de collega’s jarig is, staat er een doos pralines klaar als traktatie. Gaan we ’s avonds nog snel naar de bakker om vers brood uit te halen voor de dag erna, liggen de paar overgebleven chocoladebroodjes in de vitrinekast aantrekkelijk te wachten op een koper.
 

Soorten chocolade

Het is dus bijna onmogelijk om chocolade compleet te vermijden. Er zijn diverse soorten chocolade, zoals witte chocolade, bruine of melkchocolade en zwarte, pure chocolade. Sinds 2017 is er zelfs een ongebruikelijke variant op de markt, namelijk roze chocolade. Deze is al erkend door een officiële federatie van chocolatiers en heeft daardoor zijn bestaansrecht verdiend.
 
Bovendien zitten er bepaalde stoffen en antioxidanten in chocolade die prestatiebevorderend en concentratieverhogend werken, en zou het bij matige consumptie een gunstig effect hebben op de gezondheid – voornamelijk de bloeddruk, bloedvaten en het voorkomen van hart- en vaatziekten. Des te donkerder de chocolade, des te gezonder wanneer je het met mate eet. Zo kan chocolade je effectief enkele bezoekjes aan de dokter of een slechte gezondheid besparen.
 

Chocolade en cultuur

In onze maatschappij zijn er bepaalde feestdagen en kinderfeestdagen waarbinnen chocolade een centrale rol is gaan vervullen. Zo zal in de maanden november en december, rond de sinterklaasperiode, iedereen wel bekend zijn met de Sint en Zwarte Piet, die kunstig tot leven komen als chocoladefiguren.
Op 14 februari - op Valentijn - is het aanschuiven bij de lokale chocolatier voor een doosje hartjespralines om aan je geliefde te schenken.
Begin april is het dan weer de beurt aan de paashaas of de paasklokken om kinderhartjes sneller te doen slaan door chocolade-eieren in de tuin te verstoppen en een heuse zoektocht in gang te zetten.
In mei en juni verrassen we graag moeder en vader met een portie ambachtelijke pralines op moeder- en Vaderdag, en als na een mooie zomer de herfst haar intrede doet verwarmen we ons graag met een lekkere kop koffie met een reepje chocolade of zelfs met een warme chocolademelk.
 
Het is een product dat doorheen de jaren zo’n stempel heeft gedrukt op onze Belgische cultuur, dat het niet meer weg te denken is.