M U N D I   V I N U M

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2023

Beste wijnvrienden,

Van harte welkom in onze nieuwsbrief voor de maand februari.  In dit nummer geen gebrek aan inspiratie.  Altijd vooraf denkende aan wat interessant zou kunnen zijn om te posten maak ik er werk van om jullie zoveel mogelijk te informeren met leuke weetjes. Daarom in deze editie een nieuw en interessant blogartikel over de geurgroepen in een wijn.  Wedden dat je er iets van zult opsteken !
Momenteel zijn we volop wijnen aan het proeven om ons assortiment uit te breiden, dit om jullie komend jaar te verrassen met wat nieuwe toppers.  Er komt al zeker een nieuw Italiaans gamma bij met prachtige instapwijnen aan een ongelooflijke prijs/kwaliteit.  Zo proefde ik tevens vorige week de nieuwste Louisvale The Boris, nl een Bordeaux blend met de allures van een top Bordeaux uit de wereldbefaamde wijnstreek Stellenbosch (Zuid-Afrika). Deze rode topwijn was veruit het beste wat ik selecteerde uit de vele nieuwe wijnen die ik proefde tijdens de premiére proefdagen en moest zeker bij in mijn assortiment.  Wetende dat er maar 4000 flessen per jaar worden geproduceerd zal deze godendrank snel uitverkocht zijn. Lees dus zeker de commentaren over deze topper in deze nieuwsbrief en mis de introductie niet.
Natuurlijk mag het belangrijkste item deze keer niet ontbreken nl. het wijndomein van de maand.   Hiervoor neem ik je mee naar het prachtige wijndomein Saronsberg uit het idyllische Zuid-Afrikaanse wijnlandschap van Tulbagh.  Geen enkel domein in Zuid-Afrika heeft de laatste 10 jaar meer medailles en aanprijzingen gekregen als dit alom geprezen wijndomein.  Dus daarom reden genoeg om Saronsberg als wijndomein van de maand te bombarderen met natuurlijk een passende promo.
 
Veel leesplezier.

Fred
Mundi Vinum

Inhoud nieuwsbrief

1. Wijnweetje van de maand : de geurgroepen in een wijn

2. Wijndomein in de kijker : Saronsberg

3. Louisvale The Boris : nieuw in ons gamma, geproefd en goedgekeurd
 

1. Wijnblog artikel van de maand :

De geurgroepen in een wijn

 

De geur is iets wat net zo belangrijk is als de smaak van een wijn. Zelf parfumeren we ons toch ook om altijd een aangename geur te hebben. Wel bij wijn is het ook belangrijk dat onze godendrank lekker ruikt. Wijnen die slecht ruiken horen niet thuis in en rijtje van topwijnen.

 

Een wijn is opgebouwd uit een aantal geurgroepen waarvan er sommige makkelijk en andere moeilijk te herkennen zijn. Ze zijn in wijn ongeveel een 700-tal verschillende vluchtige geuren bekend. Het is uiteraard een onmogelijke zaak om deze allemaal te herkennen. De reukzin is het belangrijkste van onze zintuigen om wijn te kunnen waarderen en ervan te genieten. Heel veel van wat we proeven, ruiken we in werkelijkheid. Herinner je hoe weinig je van voedsel of drank proefde als je een verkoudheid of verstopte neus had?
De wijngeur wordt ook wel omschreven als “de neus of het boeket”

DE 10 BELANGRIJKE GEURGROEPEN UIT HET GEURWIEL


• FRUITIG : braambes, aardbei, ananas, appel, kers
• FLORAAL : rozen, acacia, jasmijn, viooltjes
• KRUIDIG : peper, zoethout, kruidnagel
• PLANTAARDIG : gras, stro, asperges, champignons, kool
 DIERLIJK : wild, natte wol, leder, mest
• GEBRAND : toast, rook, karamel, toast
• HOUT- EN HARSACHTIG : den, eik, ceder, vanille,
• CHEMISCH : gist, zwavel, azijn
• ETHERISCH : boter, honing, melk
• MINERAAL OF AARDS : kalk, vulkanisch, petroleum, kiezel, ijzer, vulkanisch

Het volledige artikel lezen...klik hier

2. Wijndomein in de kijker 

SARONSBERG
Sinds de oprichting in 2004 is Saronsberg, genoemd naar de gelijknamige berg, de meest onderscheiden wijnkelder van Zuid-Afrika. Geen enkele andere Kaapse producent komt in de buurt van het aantal medailles en punten dat Saronsberg in de afgelopen tien jaar heeft gescoord. En dat terwijl de wijnen afkomstig zijn uit de eens obscure Tulbagh vallei.

 

Gelegen aan de voet van de berg, waarna het vernoemd is, is Saronsberg een wijndomein met een eigentijdse toevoeging aan het rijke erfgoed van Tulbagh vallei. Het was al laat in 2002 wanneer Waveren en Welgegund – twee boerderij-delen van de historische Twee Jonge Gezellen werden gekocht en gecombineerd tot een unieke locatie voor deze progressieve wijnmakerij te creëren. Wijnmaker Dewaldt Heyns (op de foto hierboven) mocht deze boerderij opnieuw oprichten na een brand die woedde enkele maanden na de overname en die een groot deel van de boerderij vernielde…

 

“Het zijn de kleine dingen die het verschil maken”

Sinds de oprichting in 2004 is Saronsberg, genoemd naar de gelijknamige berg, de meest onderscheiden wijnkelder van Zuid-Afrika. Geen enkele andere Kaapse producent komt in de buurt van het aantal medailles en punten dat Saronsberg in de afgelopen tien jaar heeft gescoord. En dat terwijl de wijnen afkomstig zijn uit de eens obscure Tulbagh vallei.

Maar Tulbagh is allang niet meer obscuur, want daar heeft Saronsberg wel voor gezorgd. Het succes van Saronsberg ging overigens niet vanzelf. Twee maanden nadat Nick van Huyssteen in 2002 de boerderij kocht, verloor hij alles al door een alles verwoestende brand die door de vallei raasde. Het aanvankelijke plan om de kelder geleidelijk aan te verbouwen, ging van tafel; een volledig nieuw ontwerp werd bedacht, samen met de toen net aangestelde wijnmaker Dewaldt Heyns. Een terroirstudie werd gedaan naar de wijngaarden, die vervolgens werden beplant met de aanbevolen rassen. En een spectaculair mooie wijnkelder verrees, net zo spectaculair als het uitzicht op de Saronsberg.

Het kloppend hart van het gebouw is de proefkamer – met een eclectisch interieur waar kunst, licht en ruimte met elkaar verweven zijn. Met zijn hoge plafonds en centrale bar is dit ook de ruimte waar de Saronsberg Collection is gehuisvest; een permanente tentoonstelling van eigentijdse Zuid-Afrikaanse kunstenaars. Aan de ene kant van die centrale ruimte bevindt zich de hypermoderne fermentatiekelder, aan de andere kant de rustgevende rijpingskelder. Het geeft de impressie van evenwicht, functionaliteit en esthetisch gevoel.

Dewaldt Heyns herinnert zich dat toen ze het complex ontwierpen, ze een moderne interpretatie wilden maken van het rijke verleden van de vallei. “Onze bedoeling bij het ontwerp van de kelder was niet alleen om functioneel en mooi te zijn maar ook innovatief en puur gericht op premium wijn. We wilden een hands-on kelder die de wijnmaker een grote variëteit aan opties zou geven. Zo hebben we de mogelijkheid om de oogst van elke dag eerst een volle dag te koelen en is alles zwaartekracht in de fermentatiekelder, zodat het gebruik van pompen minimaal is. Daarnaast maken we gebruik van de sorteertafel.”

“Maar het allerbelangrijkste zijn uiteraard de wijngaarden”, meent Heyns. Met wat men aan terroir had, besloten Heyns en Van Huyssteen om premium wijnen te gaan maken. Elk wijngaarddeel werd apart gemanaged en kreeg in de kelder zijn eigen tank.

De kelder heeft een capaciteit van 400 ton waar Dewaldt en zijn team nu ongeveer driekwart gebruik van maken (70% is rood, 30% voor wit). Bij Saronsberg wordt alles met de hand geplukt in de vroege ochtenden, wanneer de temperatuur nog laag is, gesorteerd in de wijngaard en dan vervoerd naar de kelder waar het gedurende de volgende dag in een koelkast wordt gezet. Dat wil zeggen dat er koude lucht door de trossen wordt geleid. Saronsberg was de eerste wijnkelder in de wereld die deze techniek gebruikte.

Het effect daarvan is een vertraging van enzymatische processen waardoor je minder smaak verliest aan oxidatie. Na de koeling gaan de trossen de volgende avond de sorteertafel op. Ruim 25 mensen werken aan de sorteertafel om ervoor te zorgen dat alleen gezonde en rijpe druiven erdoor komen. Eerst trossen, dan individuele druifjes. Het fruit dat de gisttank bereikt, is intact, gezond en perfect rijp.

Zwaartekracht wordt gebruikt om de druiven in de tank te krijgen en om de wijn van de ene naar de andere tank over te steken. Alle kleine beetjes helpen, is het credo van Dewaldt, die op handen wordt gedragen, zowel door de eigenaar Nick van Huyssteen als zijn personeel. Dewaldt heeft een variatie aan tanks tot zijn beschikking, zowel open als gesloten en in diverse afmetingen. Dit geeft de wijnmaker een grote keuze aan vinificatietechnieken.

De gisttanks zijn gekozen op de gemiddelde opbrengsten per hectare, in het geval van Saronsberg is dat zo’n 4 tot 5 ton en dat is heel laag, vergelijk met 8 ton voor de grote wijnen in Bordeaux bijvoorbeeld. Al het kelderwerk wordt met de hand gedaan en dat levert een ongekende drukte op in Saronsberg’s wijnkelder tijdens de oogst. Dewaldt werkt graag met net afgestudeerden en stageaires. Malolactische gisting vindt plaats in een apart daarvoor ontworpen kelder. De wijn blijft hier doorgaans 16 tot 18 maanden. Het merendeel van de vaten zijn grote 300 liter vaten, waarvan 95% Frans is en een enkel vat Amerikaans.

Zes verschillende kuipers mogen hun beste eiken vaten hier leveren – ieder met een specifieke bijdrage aan de smaak en stijl van de wijn; de grootste is Taransaud, de Mercedes onder de tonneliers. “We zijn erg met de details bezig”, meent Dewaldt, “het zijn de kleine dingen in het leven die het verschil maken”.
©by mundi vinum

 

De wijnen van Saronsberg

 

 

SEISMIC ROOI BLEND 
(Bordeaux Blend)
Hartendief Mundi Vinum !
Geur: Intense geur, een onstuimige mix rode en zwarte fruitsmaken, cassis, mooi gedoseerde tonen van eikenhout
Afdronk: de geur zet zich voort in de mond, vol van smaak met veel rijp fruit, subtiele kruidige tonen, stevige doch zachte tannines. Ondanks de kracht zeer elegant met een mooie fraicheur in de afdronk
Promo van de maand - 10 %
 

Saronsberg Seismic : klik hier

 

 

SARONSBERG MCC BRUT BLANC DE BLANCS
VONKELWIJN
Geur
: Delicate aroma's van verse appel, romige en boterachtige geur van koekjes
Afdronk: Volle romige mousserende wijn waarin de aroma's volledig tot hun recht komen, een verfijnde smaak met een ellenlange en elegante finale
HARTENDIEF MUNDI VINUM 
Prijs vanaf 17,95 €

 

 

Saronsberg Mcc Brut : klik hier

AWARD WINNERS

 


VIOGNIER 

Top SA Wines editie 2021 :  top 10 beste Viognier wijnen in de categorie Niche White Varieties - 2021 Classification
Prijs vanaf 15,95 €/fles
 


SHIRAZ

Top SAWines (editie 2021) in de Top 20 van beste Syrah wijnen de laatste 10 jaar
Prijs 29,95 €/fles

 

FULL CIRCLE

Platter's Wine Guide 2021 5 stars (=maximumscore)
Saronsberg Full Circle 2018
Topfavoriet Mundi Vinum, terechte winnaar van de maximum score, grootse wijn
vanaf 38,95 €/fles PROMO

PROEFPAKKET SARONSBERG AAN PROMOPRIJS

129,95 € ipv 143,95 € 
* gedurende de hele maand februari of zolang de voorraad strekt

 

 

3. Nieuw topwijn in de kijker :

LOUISVALE BORIS

UNIEKE WIJN MET TOPSCORE OP VIVINO VAN 4,3

 

 

 

Land : Zuid-Afrika, Stellenbosch
Druivensoorten: Bordeaux blend : Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec en Petit Verdot
De druiven worden afzonderlijk gefermenteerd en daarna gedurende 12 maanden afzonderlijk gerijpt in Franse eiken vaten, na het blenden van alle wijnen volgt nog eens een gezamenlijke vatrijping van 3 maanden in kleine Franse eiken vaten van 225 L, kleine productie van slechts 3000 flessen per jaar
Type: vol rood, krachtig en intense wijn
Kleur: donkerpaars, diep ingekleurde wijn
Geur: in de neus elegante en complexe aroma's van zwarte kersen cassis met tonen van takak en cederhout
Afdronk: in de smaak krijgen we sappige gelaagde smaken van rijk en sappig rood en zwart fruit met ragfijne, geïntegreerde tannines, een ware uitdrukking van de beste eigenschappen van de vijf klassieke Franse variëteiten, een gelaagde wijn met de allures van een top Bordeaux wijn aan een ongelooflijke prijs/kwaliteit !
Serveer temperatuur: kamertemperatuur: 18° C
Houdbaarheid: zal zeker 8 tot 10 jaar verder evolueren, indien jong gedronken best decanteren
Gerecht: Gegrild en gebraden rood vlees, schapenvlees, lamsvlees, eend , wild, harde kazen, ...

Weetje : Bij Louisvale is het een traditie om een hulde te brengen aan hun geliefde dieren, de naam Boris is genoemd ter nagedachtenis aan de trouwe Berner Sennenhond van de eigenaar van dit domein

Mundi Vinum : met 4,3 op Vivino is deze wijn een ware ontdekking, snel bestellen is de boodschap want deze wijn zal snel uitgeput zijn !

 

 

Louisvale Boris
Bordeaux Blend
Mundi Vinum : met 4,3 op Vivino is deze wijn een ware ontdekking, snel bestellen is de boodschap want deze wijn zal snel uitgeput zijn !
Medailles : IWSC BRONZE voor wijnjaar 2020, we wachten nog op de resultaten van de Wine Platter's Wine Guide

Introductieprijs : 21,70 €/fles