Advocatenkantoren in België

Een advocaat of raadsheer

Hoewel iedereen steeds zijn uiterste best zal doen om het te vermijden, komen de meeste onder ons ooit wel eens in aanraking met een advocaat op een of andere manier. Dit kan over heel diverse zaken gaan, maar wat men steeds gemeen heeft: telkens voelt één van beide partijen zich benadeeld en is er onderling geen oplossing meer mogelijk. Bijgevolg ontmoeten beide partijen elkaar in de rechtbank, al dan niet vertegenwoordigd door een raadsheer of advocaat. Hieronder een korte oplijsting van de meest frequente gevallen waarvoor rechtsbijstand dikwijls nodig is.
 

Een echtscheidingsprocedure zonder akkoord

Hoe groot de liefde ooit was, hoe allesverslindend ze kan zijn op het moment dat ze over is. Als twee mensen na een periode getrouwd te zijn geweest in onenigheid uit elkaar gaan, komt daar meestal een hele hoop papierwerk en akkoorden bij kijken. Wie krijgt het huis? Wie krijgt de auto? Wie heeft het hoederecht over de kinderen? Soms is een scheiding zo overrompelend dat veel mensen in hun haast om van elkaar weg te gaan foute, overhaaste beslissingen nemen. Het is hierbij dat een professionele advocaat u kan assisteren, zodat erop kan toegezien worden dat alles goed verloopt en dat geen van beide partijen onnodig benadeeld wordt.
 

Een positieve blaas- of speekseltest na een ongeval

Het kan de beste onder ons overkomen: je hebt op een feestje net dat ietsje teveel gefeest en je beslist om toch nog zelfstandig naar huis te rijden. Je had het bijna gehaald, maar achter de laatste bocht staat een autootje geparkeerd dat er anders niet staat. Je rijdt ertegen en veroorzaakt schade. De politie komt vaststellingen doen en je moet blazen - de blaastest is positief, de speekseltest is negatief. Gevolg: rijbewijs kwijt voor 14 dagen, gevolgd door een verschijnen voor de politierechtbank waar een verdere straf uitgesproken wordt. De juiste raadsheer, met zijn juiste woorden en formulering, kan ervoor zorgen dat de rechter milder optreedt, je een lagere boete krijgt en dat je bijvoorbeeld niet opnieuw je praktische en theoretische proeven moet afleggen.
 

Vluchtmisdrijf na een ongeval

Je gaat even naar de supermarkt om een laatste boodschap te halen voor je maaltijd die dag. Bij het uitrijden van de parking ben je even onoplettend en raak je lichtjes de auto die achter je geparkeerd staat. Je merkt het zelf niet en rijdt dus ongestoord verder. Een andere winkelbezoeker heeft je foutje opgemerkt en je nummerplaat genoteerd.  Even later staat er politie voor de deur om je te melden dat je vluchtmisdrijf gepleegd hebt, ook al was dit onbewust

Ook in dit geval is de bijstand van een rechtsheer cruciaal in de goede afloop van je zaak. De juiste advocaat kan voor een aanzienlijke vermindering van je rechtskosten en strafmaat zorgen.
 

Burenruzies

Na jaren van goed contact en aangename begroetingen komt je buur je geïrriteerd melden dat de takken van de boom in je tuin net dat ietsje teveel overhangen. Je bent rotsvast overtuigd dat geen enkele tak de perceelgrens overschrijdt en probeert verbaal je gelijk te halen, wat je buur enkel meer op stang jaagt. De band die ooit zo goed was wordt op een paar minuten tijd helemaal overhoop gehaald. Omdat beide partijen denken in hun recht te zijn, wordt er een rechtszaak geopend bij de vrederechter. De professionele advocaat die u onder uw vleugels nam heeft ervaring met burengeschillen en weet uw grondakte grondig te bestuderen. Hij bepleit de zaak succesvol voor de vrederechter.

Zit u ook met een vervelend probleem waarvoor rechtsbijstand noodzakelijk is? Contacteer via de website van Handelsgids de beste professionals uit uw regio!