Afsluitingen in België

De ideale afsluiting, korterbij dan u denkt!

U hebt zonet een perceel gekocht of wil uw bestaande tuin beter afschermen? Dan is een afsluiting plaatsen wellicht een goed idee voor uw eigendom. Uiteraard heb je de keuze om uit verschillende soorten materialen en types van afsluitingen te kiezen. Iedere afsluiting is uniek en dient dus op maat gemaakt te worden, om uw domein of perceel perfect te omheinen. 
 

Natuurlijke afsluiting

De meest ecologische en milieuvriendelijke oplossing is het aanplanten van een natuurlijke afsluiting. Dikwijls wordt geopteerd voor een soort haag, die met de jaren al dan niet in hoogte zal toenemen. De voordelen zijn dat het dikke bladerdek ongeoorloofde doorgang onmogelijk maakt en dat je eigendom goed afgeschermd is van de straat. De nadelen kunnen zijn dat je huisdieren hebt, die misschien via de spaties tussen de takken door zouden kunnen ontsnappen. Tevens vergt een natuurlijke afsluiting een jaarlijkse snoei- of onderhoudsbeurt, wat - afhankelijk van de grootte van je omheining - een paar uur werk kan zijn. De gedreven tuinier gaat zich hier uiteraard niet door laten afschrikken en neemt dit kleine ongemak er graag bij.
 

Afsluiting uit draad

Speelt het budget wat meer een rol, kan u ook opteren om een draadafsluiting te laten aanleggen door een van de professionals op Handelsgids. De voordelen van deze afsluiting zijn dat ze niet zo duur is in aanleg en geen zonlicht wegnemen van eventuele bloem- of plantenperkjes aan de andere kant van uw omheining. Een nadeel is dat er minder privacy is doordat de meeste bedrade omheiningen doorzichtig zijn.

 

Houten afsluiting

De tweede meest ecologische oplossing is een houten omheining, waarbij je enkel rekening dient te houden met de gewenste lengte en hoogte. Dikwijls zijn deze houten afspanningen op maat gemaakt, maar vaak kun je ze ook op een vooraf afgemeten lengte en hoogte kopen. De plaatsing laat je best over aan een professional. Zo vermijd je om voor verrassingen te komen te staan als de wind eens sterk opzet in je tuin of een buurman zich even nestelt tegenaan de andere kant van je schutting.
Een houten afsluiting heeft een minimum aan onderhoud nodig. Doorheen de jaren kan door de zon en regen de kleur van het hout lichtjes aangetast worden, waardoor een preventieve houtbehandeling zich kan opdringen om het hout te beschermen en een langere levensduur te geven.
 

Metalen afsluiting

De meest duurzame oplossing om uw perceel te omheinen is een metalen afsluiting. Deze vergen een absoluut minimum aan onderhoud en blijven gemakkelijk enkele decennia overeind. Een degelijke materiaalkeuze, in samenspraak met een professional die u via onze site kunt terugvinden, maakt dat u uw hele leven lang geniet kunt hebben van uw perfecte tuinafsluiting.

Als u weinig inspiratie hebt om zelf aan de slag te gaan, kunt u altijd eerst een beroep doen op een professionele tuinarchitect of langsgaan in een lokaal tuincentrum om ideëen op te doen om uw droomtuin aan te leggen. Bij de tuindecorateurs op onze website kunt u ook steeds terecht om een originele toets te geven aan uw tuininrichting