Auto's in België

Auto’s

Een vleugje nostalgie als je zelf terugdenkt aan de eerste keer dat je achter het stuur van een auto mocht plaatsnemen? Herinner jij je ook als de dag van gisteren die eerste keer dat je met de wagen de open baan koos? Dan zit het merk en model van de wagen waarmee je dat deed wellicht ook nog vers in je geheugen gegrift.

Voor sommigen moet dat avontuur nog beginnen. Om zeker te zijn dat ze later goede herinneringen hebben aan hun eerste auto, heeft Handelsgids een uitgebreide lijst van handelaars die kwalitatieve merken en modellen aanbieden.

Ook als u al wat rijervaring in de benen hebt en uw vorige wagen niet langer voldoet aan uw verwachtingen, vind u ongetwijfeld via Handelsgids terug waar u wel naar op zoek bent.

Sommige van onze handelaars kopen ook wagens op of bieden een overnamepremie aan voor uw oude wagen. Bevraag je bij hen als je hierin geïnteresseerd bent!
 
 

Is een auto wel echt nodig?

Neen, eigenlijk niet, maar in de moderne maatschappij is een auto toch stilletjesaan een onmisbaar iets geworden. Door gebrekkig openbaar vervoer en lange verplaatsingen van en naar je werk kan je bijna niet langer zonder auto functioneren. De fiets is een goed alternatief als de afstand die je moet overbruggen niet te groot is, maar het Belgische weer steekt hier maar al te vaak een stokje voor. Niemand komt graag kletsnat en helemaal doorregend op zijn bestemming toe.

Daarom biedt een wagen het comfort om tijdig en comfortabel op je eindpunt te geraken.
 
 

Diesel vs. Benzine

De eeuwige discussie: wat is nu het best, diesel of benzine?

Hoewel diesel vroeger erg gepromoot werd door de overheid, is het nu de omgekeerde richting aan het uitgaan. De inschrijvingstaks en baantaks zijn de afgelopen jaren sterk gestegen, wat de winst van een zuiniger verbruik eigenlijk teniet doet. Aan de pomp betaal je door allerlei extra heffingen (bijna) evenveel voor een volle tank diesel als voor een volle tank benzine. Bovendien zijn in sommige steden LEZ (Lage Emissie Zones) ingericht waar je onder een bepaalde Euro-norm (zie roze formulier van de wagen voor de norm te kennen) niet langer binnen mag. Doe je dit toch, krijg je door een van de slimme camera’s met nummerplaatherkenning een boete in je brievenbus.

Als je meer dan 40.000 km op een jaar rijdt, is diesel nog steeds een goede optie omdat deze motoren fabrieksgewijs steviger gemaakt zijn (=langere levensduur) en je recente dieselwagen een stuk minder verbruikt dan een benzine-variant eenmaal de motor warmgedraaid is.

Rij je minder dan 40.000 km op een jaar, is een benzinewagen wellicht meer iets voor jou. De doorgaans kleine, krachtige motoren zijn sneller op toeren, maar verbruiken wel iets meer dan een diesel. Je houdt aan het einde van het jaar wel wat centjes in je zakken, omdat de inschrijvingstaks en baantaks aanzienlijk lager liggen.
 
 

De juiste keuze maken

De hamvraag die je je moet stellen is: waar heb ik de wagen voor nodig? Dit hangt af van verschillende factoren, zoals je leeftijd, je woon-werkafstand, de te vervoeren vracht of personen en de voorziene parkeerplaatsen.

Ben je gepensioneerd en is de wagen enkel nog een middel om mee naar de winkel te rijden of om je vrienden, kinderen en kleinkinderen te bezoeken, heb je niet langer een grote wagen met zware motor nodig. In dat geval heb je meer dan genoeg aan een kleine stadswagen, zodat je het parkeren voor jezelf niet te moeilijk maakt.

Maak je veel kilometers op een jaar en breng je een groot stuk van de dag in je auto door? Dan is comfort iets wat op de eerste plaats hoort te komen. Een wagen die comfortabel aanvoelt en waarin je zelf goed zit, is dan de beste optie. Vraag hiervoor vrijblijvend een testrit aan bij een van onze geregistreerde handelaars.

Ben jij diegene die de occasionele trip naar het containerpark maakt, de kinderen van en naar school brengt, achteraf naar de supermarkt gaat en ’s avonds nog instaat voor het vervoer naar activiteiten en hobby’s? Kies dan voor een iets ruimere wagen met voldoende kofferruimte, zodat jij en ook je passagiers op de achterbank genoeg ruimte hebben.

Als je weinig of geen parkeerplaats hebt aan je woning, is een grote pick-uptruck of bestelwagen niet het beste vervoermiddel. Kies in dat geval voor een wagen die je makkelijk kan parkeren en waarvoor je in de buurt een geschikte parkeerplaats hebt.
 
Zit je nog met vragen over welke keuze je moet maken? Weet je wel een paar leuke modellen die je in het oog zijn gesprongen, maar je hebt nog geen autohandelaar in de buurt gevonden? Je bent in het bezit van een wagen, maar er zijn een paar onderdelen defect?

Kijk dan gauw via Handelsgids, ons platform wijst je automatisch de weg naar de professionele handelaars in jouw regio!