Bedden en matrassen in België

Bedden en matrassen

Je hebt al enige tijd last van een slechte rug of stijve nek? Uw kind is te groot geworden voor zijn kleine bedje en je zoekt naar een kwalitatief kinderbed? Je bent net officieel in een relatie en zou graag je eenpersoonsbed omruilen voor een comfortabel tweepersoonsbed? Een dagje ouder geworden en nood aan een degelijk seniorenbed? Al deze redenen en meer zijn goed voor de aankoop van een nieuw bed of matras.
 

Een goede nachtrust

Het is iets wat we allemaal dagelijks gebruiken, maar bijna nooit bij stilstaan: de kwaliteit van onze matras en het bijbehorende bed. Nochtans zullen veel dokters en kinesisten het ermee eens zijn – alles begint bij een goede nachtrust. Iedere persoon is anders en heeft dus ook andere behoeftes als het op zijn slaapcomfort aankomt. Daarom is het maken van een weloverwogen keuze voor een nieuwe matras of bed zo belangrijk. Je rug zal er zijn profijt mee doen, maar ook je algemene psychische ingesteldheid zal erop vooruitgaan. Door een slechte slaaphouding en onvoldoende ondersteuning slaap je minder vast en zal je tijdens de nacht vaker wakker worden. Het logische gevolg hiervan is vermoeidheid gedurende de dag, al dan niet gepaard met nek- of rugklachten.
 
Omdat iedereen anders is, is de natuurlijke houding van een slapend persoon steeds verschillend. Sommige mensen woelen meer in hun slaap dan anderen, terwijl anderen net de hele nacht lang dezelfde houding aanhouden.
De keuze van materiaal waaruit je matras en bed bestaat, speelt hierbij een grote rol.
 

Boxspring

Een boxspring is erop gemaakt om door middel van verschillende springveren, die ingewerkt zijn in de bodem, de slaper te voorzien van een zachte ligplaats. Deze bedden bestaan uit meerdere matrassen bovenop elkaar, die ondersteund worden door de springveren. Sommige varianten bevatten memory foam-technologie, die de exacte positie van de slaper onthoudt en zich volledig rondom je lichaam plooit in de houding die je zelf verkiest.
 

Waterbed

Een waterbed is eigenlijk niet meer dan een grote matras die opgevuld is met water, gekoppeld aan een temperatuurmeter die je naargelang je eigen lichaamswarmte kunt bijstellen. Het biedt tevens een erg comfortabele lighouding en de inhoud van de waterzak is afgestemd op je lichaamsgewicht om je het beste slaapcomfort te garanderen. Deze bedden hebben wel als nadeel dat ze tamelijk zwaar zijn:  verplaatsen is zo goed als onmogelijk en af en toe is een onderhoudsbeurt nodig om de overbodige lucht uit het water te halen.
 

Seniorenbed

Een seniorenbed verschilt niet zo veel van de andere bedsoorten en bestaat in diverse modellen. Het grootste verschil is dat ze aangepast zijn aan de hoogte van de slaper, zodat het in- en uitstappen vergemakkelijkt wordt. Bij een bed voor senioren zijn er dikwijls ook elektrische componenten die het de slaper met een druk op de knop makkelijker maken om zijn lighouding naar eigen wens aan te passen. Met optionele bedpanelen aan de zijkant kan er ook niet uit bed worden gevallen. Door soms wieltjes aan de bedpoten te bevestigen is het bed tevens ook mobiel gemaakt, zodat dit op een simpele manier aan de kant kan worden geschoven mocht het in de weg staan.
 

Kinderbed – Eenpersoons, stapelbed of hoogslaper

Een kinderbed is een eenpersoonsbed of vaak een stapelbed of hoogslaper. Deze laatste maakt het mogelijk om in een kleine slaapkamer ruimte uit te sparen voor andere dingen – zoals een bureau of zetel - of bij gebrek aan kamers de optie te hebben om broers of zusjes in eenzelfde kamer te laten slapen.
 

Klassieke lattenbodem

Wanneer je al jaren op een klassieke lattenbodem met bijbehorende matras slaapt, is de kans al wat kleiner dat je nog zou wisselen naar een andere variant. Deze beddenbodems liggen weliswaar iets harder dan de andere opties, maar soms is een hardere slaapplaats net datgene wat je rug of nek nodig heeft.
 
 
Alles hangt dus af van wat je als consument zelf graag wilt. Ben je na het lezen van deze tekst nog niet echt zeker welk soort bed of matras bij je past en wil je graag professioneel advies van een vakman? Via Handelsgids kan je moeiteloos alle handelaars in uw streek terugvinden, zodat u zelf de verschillende modellen en opties kunt uittesten en (opnieuw) kunt genieten van een goede, welverdiende nachtrust.