Artsen in België

Artsen

 
Last van je gezondheid? Nood aan een doktersbezoek om je sneller te helpen met genezen? Dan kan je via Handelsgids terecht bij de professionele artsen uit je regio!
 

Wat is een arts en wanneer moet ik er een raadplegen?

 
Een huisarts is een gediplomeerd deskundige van het hele gezondheidsgebied. Hij/zij is gemachtigd om patiënten te onderzoeken om oppervlakkige of verborgen ziektes vast te stellen en gepast te behandelen. Hiervoor mag een arts officiële medicatievoorschriften uitschrijven, waarmee je dan later langs de apotheek kunt gaan achter de juiste medicijnen om snel en efficiënt te genezen. Ziek en niet in staat om te werken? Een dokter schrijft ook zogenaamde doktersbriefjes, die de patiënt in staat stellen om thuis te blijven van het werk. Dit gebeurt het meest frequent bij besmettelijke of psychische aandoeningen.

 

Dokters zijn er voor iedereen

 
Als je nog maar net of al enige tijd sukkelt met je gezondheid, dan ken je het ongetwijfeld wel. Je belt op om een afspraak met je vaste huisarts, of je gaat tijdens het spreekuur aanschuiven in de wachtzaal in de hoop om snel beter te zijn. Na enige tijd wachten is het eindelijk jouw beurt en word je binnengeroepen. De dokter of dokteres begroet je en bevraagt je welke symptomen er zich precies voordoen. Hierop volgend is er een algemene check-up, waarbij de arts extra aandacht besteedt aan de klachten van de patiënt die voor hem zit.

Sommige huisartsen doen ook aan thuisbezoeken. Dit is vaak het geval bij mensen die zelf geen vervoer hebben naar de dokterspraktijk, oudere of immobiele mensen en dikwijls ook voor kinderen.

 

Diagnose stellen

 
De juiste diagnose stellen is dé belangrijkste taak van een arts. Vaak zorgt een juiste diagnose voor een tijdige behandeling  en een snel verdwijnen van wat er aan de hand is. Een foute diagnose daarentegen kan er voor zorgen dat de ziekte trager of helemaal niet verdwijnt.

 

Nazorg

 
Naast het vaststellen van de aard van de aandoening, doen dokters ook aan nazorg. Zo is het bijvoorbeeld aangewezen om een patiënt terug te zien nadat die een antibioticakuur heeft gekregen. Sommige virussen en bacteriën vereisen dit, zodat de arts en patiënt zeker kunnen zijn dat alle slechte microben uitgeschakeld zijn.
 
Bent u zelf op zoek naar een goede arts uit uw buurt? Neem dan via Handelsgids contact op. Wij wensen u alvast veel beterschap!