Chocolatier in België

Chocolatier

Chocolade is een product dat ergens deze eeuw zijn 500ste verjaardag viert. Het werd aanvankelijk geïmporteerd uit Mexico in de vorm van een drankje, gemaakt op basis van cacaobonen en suiker. Doordat het vervaardigingsproces in de 16de eeuw op scherp werd gesteld en de export vanuit Latijns-Amerika op volle toeren begon te draaien, openden in Europa al gauw de eerste chocoladefabrieken hun deuren. Eerst Engeland en daarna Duitsland namen het voortouw in het productieproces.
Aanvankelijk was het nog een product voor de allerrijksten, maar naarmate de productie ervan toenam werd chocolade goedkoper en dus ook toegankelijker voor de gewone burger. Het is een dankbaar product om je creativiteit in kwijt te kunnen. Dat ontdekte ook de eerste chocolatiers, die het beroep langzaamaan gingen verheven tot een heuse kunst.
Tegenwoordig vind je in iedere supermarkt chocolade, maar de echte ambachtelijke, Belgische huisbereide chocolades vind je enkel bij beroepschocolatiers.
 

Pralines

De bekendste vorm waarbinnen we chocolade allemaal kennen is als pralines. De kleine vormpjes, al dan niet opgevuld met een speciale vulling of likeur, doet veel mensen al likkebaarden bij het idee alleen al.  Bij iedere speciale gelegenheid wordt er wel een doosje geschonken om iets te vieren of gewoon om iemand een plezier te doen. Je hebt ze in alle vormen en kleuren, met en zonder hazelnootjes, met mokka- of vanillevulling, met karamel, …
Kortom: voor ieder smaakpallet, bitter of zoet, is er wel een smaak van pralines te vinden op de huidige markt.
 

Feestdagen

Tijdens de feestdagen – en dan voornamelijk de feestdagen die eigenlijk ook kinderfeesten zijn – is chocolade niet langer weg te denken uit ons cultuurbeeld. Denk zo bijvoorbeeld maar aan de Sint, die met zijn Zwarte Pieten ’s nachts je dak en schouw onveilig komt maken om een chocolade figuur of enkele chocolade munten in je schoen te komen steken.
 
Of de paashaas of paasklokken, die tijdens de paasperiode door je tuin komen gerend of gevlogen en in hun haast een hele resem aan chocolade eieren droppen die de kindjes dan  bij elkaar kunnen sprokkelen. Bij iedere ervaren chocolatier kan je huisgemaakte chocolade eieren en figuren aankopen die handgemaakt en met het grootste oog voor detail gemaakt zijn.
 

Wereldberoemde chocolatiers

Ons kleine Belgenlandje is een hotspot van wereldberoemde chocolatiers. We behoren tot de top op het gebied van ambachtelijke chocolade fabriceren, in de meest excentrieke vormen. Zo is de Brugse chocolatier Dominique Persoone wereldberoemd geworden door zijn creatie, genaamd de Chocolate Shooter. Het is een snuifbare chocolade in poedervorm die zelfs de Rolling Stones weten te appreciëren.
 
In iedere grootstad vind je wel enkele ervaren chocolatiers die perfect weten welke smaken hun klanten graag lusten. De bekendste en grootste chocoladeketens zijn Neuhaus en Leonidas.
 
Hebt u ook zin gekregen in chocolade en weet u niet waar u terecht kunt voor uw portie zoete zonde? Wilt u graag iemand verrassen met een lekker doosje pralines, in alle smaken en vormen verkrijgbaar? Of staat er een feestdag op de planning en zoekt u nog een leuke verrassing voor de kindjes?
 
Via het Handelsgids-platform komt u snel en makkelijk in contact met ervaren chocolatiers in uw buurt!