Dag- en weekbladen in België

Dag- en weekbladen

De meeste mensen komen tot rust met een goed boek, magazine of een krant in hun handen. Lezen heeft een therapeutische werking: het zorgt ervoor dat je geest scherp blijft en je jezelf dingen blijft aanleren. Er zijn uiteraard diverse mogelijkheden om tot lezen over te gaan. Je kan tegenwoordig via je smartphone redelijk veel online lezen, maar het is toch niet hetzelfde als fysieke lectuur voor je te hebben.
 
De handelaars in lectuur voorzien je daarom graag van je favoriete leesmateriaal in de vorm van dag- en weekbladen, zodat je steeds up-to-date bent met de actualiteit en de laatste nieuwtjes en weetjes.
 

Kranten en dagbladen

Een dagblad of een krant is een van de meest bekende leesmiddelen die er bestaan. Het gekende tafereel van de postbode die ’s morgens vroeg zijn ronde start om de lokale krant te gaan ronddelen kennen we allemaal. Of het klassieke beeld van vader die ’s ochtends zijn krant aan tafel leest met een lekkere tas dampende koffie naast hem is velen onder ons ook niet vreemd.
Wat je interesses ook zijn, er is voor iedereen wel wat te lezen in de dagdagelijkse pers. Zo kan je er de hoofdpunten van de dag in terugvinden op de voorpagina en de daaropvolgende pagina’s, maar is er ook ruimte voor regionale journalistiek, de sportrubriek, advertenties van bedrijven en particulieren en zelfs aan het einde van de krant voor een kort stripverhaal of cartoon.
 

Magazines, tijdschriften en weekbladen

Als je meer informatie wenst over een bepaald onderwerp of je bent geïnteresseerd in een specifieke soort journalistiek, zijn magazines en tijdschriften ideaal om je het leesgenot te bezorgen waar je naar op zoek bent. Ze worden wekelijks uitgegeven en bevatten veel informatie over de onderwerpen die eigen zijn aan het type magazine of tijdschrift.
Zo kan je in bijvoorbeeld een Dag Allemaal te weten komen welke beroemdheid met een andere celebrity het bed heeft gedeeld of welke Bekende Vlaming een nieuwe auto heeft gekocht. Deze lectuur doet uiteindelijk weinig eer aan het intellectueel vermogen van de lezer ervan en is eigenlijk overbodige leesstof. Maar de mens is een nieuwsgierig dier, dus blijven deze boekjes populair.
In een tijdschrift als bv. Humo of Knack wordt er dan weer aan onderzoeksjournalistiek gedaan, met de nodige interviews en duiding bij. Iedere editie is verschillend en interessant onderbouwd en je kan iedere week een nieuw exemplaar gaan kopen bij je lokale handel in weekbladen of gewoon een abonnement nemen bij de lokale krantenwinkel.
Tot slot heb je nog de weekbladen die steeds over een specifiek onderwerp gaan. Een voorbeeld hiervan is de Woef!, een weekblad voor en door hondenliefhebbers. Je vindt er alle nodige informatie terug over en voor je trouwe viervoeters, bv. zoals waar je de tofste hondenspeeltjes kunt aankopen, waar het leuk vertoeven of wandelen is of welke hondensnoepjes het beste zijn voor de ontwikkeling van je lieveling.
 
Ook nood aan wat ontspannende lectuur om tot rust te komen? Of wil je net iets bijleren over een specifiek onderwerp? Bij de handelaars in dag- en weekbladen in jouw buurt die je terugvindt op Handelsgids kun je terecht voor je nieuwe dosis leesvoer!