Doe-Het-Zelf in België

Doe-Het-Zelf

Soms gebeurt het dat een klus zo voor de hand liggend is dat je al je vakkennis bijeen schraapt en zelf aan de slag gaat om het klusje letterlijk zelf te klaren. Of je nu zelf een muurtje wil metsen, een stuk hout wil bewerken, een gootsteen wil aansluiten op de waterleiding, een nieuwe elektrische leiding wilt leggen, een stuk muur wil behangen of verven of een simpele lamp wil vervangen: je hebt nood aan degelijk materiaal om aan de taak te starten.
Schroeven, vijzen, bekabeling, bedrading, machinerie, accessoires, enz… De doe-het-zelfzaken in je buurt hebben een heel arsenaal aan kwaliteitsvolle gereedschappen in stock om het je al iets makkelijker te maken.
 

Zelf een klus uitvoeren

In veel gevallen zijn de klusjes die uitgevoerd moeten worden makkelijk zelf te doen. Het indraaien van een nieuwe lamp of het aanbrengen van een nieuw laagje muurverf zijn enkele voorbeelden van klussen die mensen dikwijls onterecht uitspenderen aan een vakman. Door ze zelf op te lossen is het werk veel sneller gedaan en bespaar je bovendien nog eens heel wat geld dat voor andere zaken kan gebruikt worden, zoals het aankopen van eigen werkmateriaal bij een doe-het-zelfwinkel in je buurt.
Zo kan je in de toekomst bij problemen of veranderingen zelf aan de slag. Als je echt geen idee hebt hoe je eraan moet beginnen, kan je steeds online info opzoeken of een informatieve video bekijken.
 

Werken uitspenderen

Bepaalde werken en klussen spendeer je beter uit aan een vakman. Veel hangt af in hoeverre je zelf kennis hebt van de taak die je te doen staat. Zonder ervaring een gootsteen gaan ontkoppelen, een muur bouwen of je nieuwe verlichting proberen aansluiten is niet zonder gevaar. Wanneer je een fout maakt, kan je een lek creëren die je zelf niet meer opgelost krijgt of – erger nog - jezelf elektrocuteren of een gevaarlijke kortsluiting veroorzaken die tot brand kan leiden. Bij het metsen van een muur zonder de juiste betonmengeling of structuur kan je constructie al snel gaan instorten en een (werk)ongeval veroorzaken. Het is dus aangewezen om met het juiste inzicht en de nodige zelfkennis te oordelen of je al dan niet een klus tot een goed einde kunt brengen.
 
Als je twijfelt of je bent onzeker over je eigen kunnen, kan je nog steeds een beroep doen op een ervaren loodgieter, elektricien of metser om je bij te staan om je taak tot een goed en kwaliteitsvol einde te brengen. Deze vakmannen halen hun werkgerief immers zelf bij een doe-het-zelfzaak in hun buurt.
 

Gereedschappen, materialen en werkgerief

Bij de start van een klus die je zelf wil uitvoeren ga je eerst na welke materialen of gereedschappen je nodig hebt om er deftig aan te kunnen beginnen. Je zal merken dat je dikwijls nog niet over alle nodige werkgerief beschikt. Een paar vijzen, bouten, schroeven of simpelweg de juiste schroevendraaiers die mankeren zijn al genoeg om de werken vertraging te doen oplopen. In dergelijke gevallen is het aangewezen dat je je richt tot een doe-het-zelfcenter in jouw buurt, zodat je de nodige klusjes snel (opnieuw) kunt aanvatten.
 
Een uitgebreid overzicht van alle zaken die gespecialiseerd zijn in doe-het-zelf en gereedschappen vind je het snelst en makkelijkst via Handelsgids!