NATIONAAL KAMPIOENSCHAP EVENTING 22 & 23 APRIL 2023

Dinsdag 18 april 2023 09:50 - geschreven door Bart

Op zaterdag 22 april is het zover: de nationale finale van de Aveve Eventing Cup komt naar Aaigem, en het belooft een spectaculair evenement te worden! Dankzij de uitnodiging van de Landelijke Ruitervereniging Sint-Joris-Haaltert zullen ponyruiters uit heel Vlaanderen de strijd aangaan in deze spannende finale. De dag erna zullen de grotere paarden hun krachten meten.

Voor degenen die niet bekend zijn met eventing, het is een uitdagende discipline binnen de paardensport die bestaat uit drie onderdelen: dressuur, crosscountry en jumping. Het evenement is een hoogtepunt in het LRV-seizoen en tevens een belangrijke selectiemoment voor het Europees kampioenschap voor landelijke ruiters, dat eind augustus in Zweden plaatsvindt.

Voorzitter van de organisatie, Wim Impens, vertelt vol trots over het uitdagende parcours en de hindernissen van de crosscountry: "Ons team heeft maandenlang gewerkt aan het parcours, dat mede dankzij het heuvelachtige terrein behoorlijk pittig zal zijn." Een van de meest spectaculaire en publiekstrekkende hindernissen is het water.

Het is al jaren geleden dat er op deze locatie een eventingwedstrijd werd georganiseerd, maar Wim verzekert dat alles tiptop in orde zal zijn: "We streven naar mooie sport in een prachtige, natuurlijke omgeving en maximale veiligheid voor zowel ruiters als paarden."

Mis deze unieke kans niet om getuige te zijn van de adembenemende finale van de Aveve Eventing Cup in Aaigem. Het belooft een onvergetelijk weekend te worden voor zowel de deelnemers als toeschouwers!

Rijvereniging Sint Joris Haaltert werd opgericht in 1954 en is aangesloten bij de Landelijke Rijverenigingen. In 1981 werd de ponyclub opgericht. Met een ploeg van meer dan 80 leden en vrijwilligers maken we van het nationaal kampioenschap een toegankelijk familie-evenement die de paardensport in de kijker zet.


Wat is dressuur?
Dressuur is de basis van het paardrijden. Het doel is om het paard te ontwikkelen tot een 'happy athlete': een soepel en ontspannen paard dat tevreden en oplettend is. Paard en ruiter begrijpen elkaar volledig: er is harmonie. Tijdens een dressuurwedstrijd laten paard en ruiter zien in hoeverre zij de oefeningen beheersen die op dat niveau worden gevraagd. Dat doen zij door een dressuurproef te rijden, die uit een aantal voorgeschreven oefeningen bestaat. Door letters in en langs de rijbaan weet de ruiter waar de oefening uitgevoerd moet worden. Een jury beoordeelt de oefening en geeft per onderdeel een cijfer van 0 tot 10. De optelsom van alle cijfers wordt omgezet in percentage. Hierbij zie je meteen ook strafpunten die mee gerekend worden in de einduitslag.

Wat is cross country?
De terreinproef is het hoogtepunt van de eventing wedstrijd. Deze wordt afgelegd in een natuurlijke omgeving zoals bos en weilanden. Tijdens de terreinproef dienen vaste natuurlijke hindernissen te worden overwonnen: boomstammen, heggen, watersprong, op- en afsprongen. De combinatie krijgt strafpunten indien het paard een hindernis weigert te springen, indien er naast de vlag gesprongen wordt, te snel of te traag rijdt.

Wat is jumping?
Jumping is een discipline waarbij de combinatie. (ruiter en paard) een hindernisparcours dient af te leggen binnen een bepaalde tijd. Het parcours, dat wil zeggen de weg die de combinatie moet afleggen, is voorzien van hindernissen waarvan de vorm, de hoogte, de breedte en de onderlinge afstand verschillen. Het aantal hindernissen kan variëren. Omdat verschillende sprongen tot één hindernis gecombineerd kunnen worden, ligt het aantal hindernissen meestal lager dan het aantal sprongen. Er worden strafpunten toegekend bij springfouten en tijdsoverschrijding.