Wat te doen op 1 mei 2023 in Oostende?

Woensdag 12 april 2023 12:15 - geschreven door Jimmy

1 mei, de dag van de arbeid! Dat betekent voor de meesten: een dagje vrij en dus hét moment bij uitstek om er op uit te trekken met je partner en/of de kinderen. Maar wat valt er nu te beleven op een dag waarop er vooral niet gewerkt wordt? Met het mooie weer in het vooruitzicht plan je best eens een tripje naar Oostende, want daar valt er voor jong en oud vanalles te beleven!

Zijn er winkels open op 1 mei in Oostende?

Op Oosteroever, nabij de vuurtoren Lange Nelle, weten de handelaars van geen ophouden. Sterker nog: in het weekend van 29, 30 april en 1 mei gaan ze een stapje verder. Dit lange weekend slaan de handelaars de handen in elkaar voor de Oosteroeverdays, waarbij ze er alles aan doen om jou de buurt op een unieke manier te laten ontdekken. Op zaterdag 29 april zijn de handelaars op Oosteroever al open om 10u en gaan ze door tot maar liefst 20u! Geniet van een heerlijk weekend vol leuke events in de winkels: defilés, meet the designers, workshops, customizations, vernissage, nieuwe collecties... op zondag 30 april en maandag 1 mei zijn de winkels geopend van 14u tot 18u.

Volg de instragramaccount @visitoosteroever voor meer informatie over dit unieke weekend.

Welke wandelroutes in Oostende?

Oostende staat voor veel meer dan een dagje op het strand liggen. Een dagje slenteren op de dijk is al een flinke bezigheid, maar nog leuker zijn de vele uitgestippelde, vaak interactieve wandelroutes, waarbij je op een romantische, speelse of avontuurlijke manier de mooiste plekjes van Oostende leert kennen.

Wandelroutes voor volwassenen in Oostende

Oostendse liefdesroute

De Oostendse liefdesroute is een iniatief van het Kortrijkse relatiekantoor Soulmate4Life. Deze wandelroute is niet alleen geschikt om te daten, ook geliefden kunnen heerlijk genieten van een mooie wandeling die je langs verschillende romantische plaatsen uit de streek loodst. Kunst en cultuur worden gecombineerd met enkele unieke horecazaken, maar dat is niet alles. Je passeert verschillende bekende en minder bekende toeristische plaatsen, en ook enkele exclusieve winkels liggen op de route. De wandelroute houdt zo'n tienduizend stappen in en duurt ongeveer een tweetal uurtjes, afhankelijk van het aantal stops dat je maakt.

Ensorwandeling

Je kunt niet alleen de nauwe band tussen James Ensor en Oostende ontdekken door een bezoek aan de twee bijzonder interessante musea. Er is namelijk ook een interactieve wandel-app beschikbaar die begint bij Het James Ensorhuis en je meeneemt langs de favoriete plekken van de kunstenaar in de stad. Met behulp van de applicatie kun je als gebruiker Ensor zelf vergezellen op een wandeling door zijn thuisstad. Tijdens de wandeling vertelt Ensor niet alleen over zichzelf, maar ook over zijn vrienden en de geschiedenis van Oostende. Bovendien geeft hij informatie over het hedendaagse Oostende, waarbij hij wijst op gebouwen die tijdens zijn leven nog niet bestonden en de appgebruiker actuele aanwijzingen geeft, zoals: "Sla linksaf bij de parfumerie". De wandelroute omvat locaties die nauw verbonden zijn met Ensor en de kunstscene van Oostende, zoals het atelier van Spilliaert, maar ook belangrijke toeristische attracties, zoals het Zeeliedenmonument en het Feest- en Cultuurpaleis, komen aan bod.

De app kan gratis worden gedownload via de App Store. Om de volledige wandeling te ontgrendelen betaal je eenmalig 5,49 euro. Voor iedereen die het James Ensorhuis bezoekt is de wandeling gratis.

Wandelroutes voor kinderen in Oostende

Op tijdreis: zoektocht voor gezinnen

Heb je ooit gehoord van provinciedomein Atlantikwall Raversyde en hoe het een soort tijdmachine is? Als je op zoek bent naar een uniek avontuur waarbij je verschillende sprongen in de tijd kunt maken, dan is dit de perfecte plek voor jou en je gezin! Stap binnen in deze fascinerende wereld en ontmoet de bewoners en hun mysterieuze verleden. Leer meer over de geschiedenis van deze plek en de mensen die er ooit woonden. Je zult versteld staan van de verhalen die hier te vinden zijn.

Tijdens je reis door het provinciedomein Atlantikwall Raversyde zul je ook kennismaken met de rijke flora en fauna van dit gebied. Zo kun je rare vogels spotten en meer te weten komen over de verschillende planten en bomen die hier groeien. Het is een geweldige kans om de natuur van dichtbij te beleven en te waarderen. Dit is een perfecte plek voor een dagje uit, waar je kunt genieten van de prachtige omgeving en een leerzame ervaring kunt opdoen. Naast het bezoekerscentrum ANNO 1465, op weg naar cafetaria Walrave, vind je kastjes met een plan.

Mariakerkemysterie

Er heerst momenteel grote paniek in Oostende, want zopas werd het mooiste, duurste en meest bijzondere masker van de beroemde kunstenaar James Ensor gestolen uit zijn atelier. De diefstal vond plaats tussen 21.00 uur en 23.00 uur, maar er is verder geen enkel idee wie er achter deze brutale daad zit. Daarom willen we jou uitnodigen om op pad te gaan in de omgeving van Mariakerke om zoveel mogelijk aanwijzingen te verzamelen. Wie weet kom je wel iets tegen wat ons kan helpen om het mysterie op te lossen. Misschien heb je een idee wie erachter de diefstal zit of heb je informatie over waar het masker zou kunnen zijn. Elk stukje informatie kan helpen, en Oostende heeft jouw hulp nodig om deze zaak op te lossen!

Deze spannende speurtocht is speciaal ontwikkeld voor jongeren vanaf 10 jaar oud. Het is een gratis activiteit die gevolgd kan worden met behulp van een zoektochtformulier dat je kunt afhalen bij Toerisme Oostende of downloaden via de website visitoostende.be. Daarnaast is er ook een handige app beschikbaar die ter plekke de juiste hints en aanwijzingen toont om het mysterie op te lossen. Het startpunt van deze bijzondere speurtocht is gelegen ter hoogte van het indrukwekkende kunstwerk 'Umbra', dat te vinden is op de Albert I Promenade. Dit is de perfecte plek om te beginnen aan het avontuur en jezelf onder te dompelen in de spannende wereld van het Mariakerkemysterie.

Kapitein Panekazak: jouw maritieme gids door Oostende

Er is een nieuwe stadsgids in Oostende en hij is niemand minder dan kapitein Panekazak van de Mercator! Samen met zijn scheepsmaten, een boegmossel en een maritieme beterweterschapper, zorgt hij voor een unieke audiotour langs de mooiste en meest interessante plekjes van de stad.

Deze hoorspel-tour van Het Geluidshuis laat je niet alleen de stad op een nieuwe manier ontdekken, maar vooral ook horen! Een fantastische cast van acteurs waaronder Tom Vermeir, Wim Willaert, Sebastien Dewaele, Anemone Valcke en Günther Lesage geven leven aan de stemmen van de personages.

Deze audiotour is ideaal voor matrozen tussen de 8 en 12 jaar. De applicatie kan gratis worden gedownload via de App Store of Google Play. Om de volledige tour te kunnen volgen, dien je eenmalig de tour te ontgrendelen via een aankoop in de App Store voor 5,49 euro. Zoek niet verder naar de perfecte manier om de stad te verkennen met kinderen en download Kapitein Panekazak vandaag nog!

Welke fietsroutes in Oostende?

Het Groen Lint

Hoewel Oostende bekend staat als de Stad aan Zee, heeft de stad veel meer te bieden dan alleen zee. Het zal je misschien verbazen, maar Oostende is namelijk verrassend groen! En dat is belangrijk, want de aanwezigheid van groen is een van de belangrijkste factoren die de aantrekkelijkheid van een woonomgeving bepalen. De stad Oostende is zich daarvan bewust en heeft dan ook flink geïnvesteerd in groen. Al deze investeringen zijn samengevoegd in het Groen Lint: een visie op groen in de stad waarbij bestaande en nieuwe groengebieden aan de stadsrand met elkaar verbonden worden, als een kralenketting met 15 kralen. Het Groen Lint wordt gevormd door een fiets- en voetgangerspad van 35 kilometer dat de 15 groengebieden aan elkaar rijgt, en zo ontstaat er letterlijk een groene omlijsting rondom Oostende.

Je kunt de kaart voor slechts €3 ophalen bij Toerisme Oostende of bestellen via https://shop.westtoer.be/nl/product/groen-lint-oostende-fietsroute

Bron: https://www.visitoostende.be/nl