Autobanden in België

Autobanden

Autobanden zijn een frequent onderschat onderdeel aan uw wagen. Het is namelijk de enige component van uw wagen die rechtstreeks contact maakt met de baan. Daarom is een goede staat en kwaliteit van band erg belangrijk, want het kan bij regenweer of een nat wegdek het verschil maken tussen tijdig stoppen of een ongeval.  
Bij de verplichte jaarlijkse autokeuring worden uw banden dan ook getest op grip en resterende levensduur. Als uit deze keuring blijkt dat uw banden niet langer voldoen om veilig op de openbare weg rond te rijden en u dus afgekeurd wordt, raadpleegt u best onmiddellijk uw vaste garage of gaat u langs bij een bandencentrale.
 

Waar op letten bij de aankoop van banden?

De juiste grootte/afmeting bepalen

Het aankopen van de juiste band begint bij het correct kennen van de juiste bandenafmeting. Deze verschilt van auto tot auto en staat aangegeven op je roze formulier, maar je kan ook jezelf de moeite besparen van naar je handschoenenvakje te grijpen. Op je huidige autobanden staat dit normaal ook duidelijk aangeduid.

Een voorbeeld van een dergelijke notering is 205/55 R16 91H.

Het eerste cijfer - in dit geval 205 - staat voor de breedte van je band van links naar rechts gemeten. Dit cijfer wordt telkens in millimeter uitgedrukt.

Het tweede cijfer – 55 – staat voor de hoogte-breedteverhouding van je band. Dit wil in ons voorbeeld zeggen dat de hoogte van de band 55% van zijn breedte bedraagt.

Het derde cijfer, voorafgegaan door een R (=radius) staat voor de diameter van je band. Deze maat is in inch uitgedrukt: 1 inch is gelijk aan 2,54 centimeter.

Het vierde cijfer, in dit voorbeeld is dit 91, staat voor het maximale draagvermogen van je band. Dit hangt nauw samen met de snelheidsindex, uitgedrukt in een letter, die de maximumsnelheid weergeeft. In ons voorbeeld is dit H.

Vergewis je bij een aankoop ervan dat je banden aan de juiste criteria voldoen. Bij twijfel vraag je het best eens na bij je bandencentrale of garage.
 

Een kwalitatief merk

Een belangrijke factor voor de levensduur en kwaliteit van je band is het merk dat je uiteindelijk kiest. Er zijn goedkope bandenmodellen op de markt, dikwijls uitgedrukt als B-merken, die vaak niet de prestaties leveren die je van een degelijke band verwacht. Ze hebben een minder goede baanligging en creëren meer weerstand tussen je band en het wegdek, wat je benzine- of dieselverbruik aanzienlijk verhoogt. Bij regenweer zorgen ze tevens voor een grotere remstand.
 
De A-merken op de bandenmarkt doen het qua prestaties een stuk beter dan de B-variant. Door een lagere rolweerstand gaan ze minder snel verslijten en dragen ze bij tot een zuiniger verbruik van je voertuig. Bij regenweer passen deze banden zich automatisch aan aan de condities, zodat je een kortere remweg en betere grip krijgt.
Enkele voorbeelden van A-merken zijn Pirelli, Bridgestone, Goodyear en Michelin.
 
Zijn uw autobanden dringend aan vervanging toe? Bent u in een keuringsstation afgekeurd op uw banden? Of wilt u gewoon de jaarlijkse wissel van zomer- naar winterbanden (of omgekeerd) laten uitvoeren door een professional?

Kom via de website van Handelsgids in contact met de beste vakmannen op het gebied van banden en bandenwissels, zowel nieuw als tweedehands!