Benzinestations in België

Benzinestations

Er zijn twee soorten mensen: zij die tanken wanneer hun brandstofmeter nog  ½  à  ¼  tank aangeeft en zij die wachten tot er op een gegeven ogenblik een waarschuwingslampje gaat branden dat de benzine of diesel bijna op is.
In beide gevallen is een occasionele tankbeurt een noodzakelijke tussenstop om je auto, moto of bromfiets rijdende te houden. Door het grote aantal tankstations en de verschillen in prijzen is het soms lastig om te beslissen wanneer je nu precies gaat tanken. Als je dan toch beslist hebt wanneer het beste moment aangebroken is om je diesel- of benzinewagen opnieuw bij te tanken, moet je nog op zoek naar een benzinestation in je buurt.
Handelsgids helpt graag om die zoektocht vlotter te laten verlopen. Door een groot aantal geregistreerde handelaars met benzinestations vind je vlot en makkelijk je weg naar een tankstation in jouw buurt.
 

Type voertuig

Iedereen die met een gemotoriseerd voertuig rijdt, weet ongetwijfeld dat er van tijd tot tijd eens aan de pomp dient gestopt te worden. Of je nu een nieuwe wagen hebt of een tweedehands, er is geen ontsnappen aan. Omdat een elektrische wagen voor veel mensen nog te duur is, bestaat het wagenpark in België voor 95% uit diesel- en benzinewagens.
 

Diesel, benzine of soms zelfs LPG

Bij de aankoop van een auto wordt er door de toekomstige bestuurder met allerlei factoren rekening gehouden. De belangrijkste is het verschil tussen de beschikbare brandstoffen.
Waar vroeger een diesel een stuk goedkoper was dan een benzinewagen, zijn door allerlei taksen van de overheid de dieselwagens momenteel duurder qua inschrijving en verbruik. De prijs aan de pomp is quasi gelijk voor een liter diesel en een liter naft, dus voor de lagere dieselprijs moet je het niet meer doen.
Door de milieuvriendelijkere benzinewagens fiscaal voordeliger te maken, hoopt de overheid dat de bevolking geleidelijk aan overschakelt naar benzine-, hybride of volledig elektrische wagens.
Een goed en goedkoper alternatief voor een benzinewagen is tevens een wagen op LPG. Het enige nadeel is dat er niet zo veel tankstations zijn die deze brandstof aanbieden. Bent u in het bezit van een LPG-voertuig? Vergewis u bij een van onze handelaars op Handelsgids of u er terecht kunt om LPG te tanken.
 

Selfservice of met bediening

Vroeger bestonden er nog geen bankkaarterminals waar je snel je bankkaart kon doorschuiven, je code intoetsen en het pompnummer selecteren. De eerste tankstations werkten dus uitsluitend met pompbedienden die de rij wachtende auto’s een voor een bedienden met de brandstof naar keuze. Alle betalingen gebeurden uitsluitend cash en de bestuurders waren gebonden aan de openingsuren van het tankstation in hun buurt. De prijzen lagen beduidend lager dan de huidige literprijs en door het kleine aantal auto’s was rondrijden een plezier. Files en verkeersopstoppingen bestonden niet en het bestaande wegennet was voldoende voor de hoeveelheid voertuigen die er passeerden.
Tegenwoordig is er overal wel om de tien kilometer een tankstation te vinden waar je dag en nacht terecht kunt om je voertuig te tanken. Met een wagenpark van om en bij de 6 miljoen auto’s telt België omgerekend per 2 inwoners 1 auto, wat fenomenaal veel is. Met 1400 uur file per jaar per 100 kilometer op onze wegen en weinig ruimte tot uitbreiding is het meer dan ooit duidelijk dat onze wegen langzaamaan toestroppen.
 
Bent u op zoek naar een degelijk tankstation waar u voor uw geld kwalitatieve, hoogwaardige brandstof kunt tanken bij u in de buurt? Via het zoekplatform van Handelsgids kunt u makkelijk en snel de benzinestations in uw regio terugvinden!