Dierenartsen in België

Dierenartsen

Iedereen die een (huis)dier heeft, komt er jaarlijks mee in contact: een bezoek aan (of visite door) een dierenarts. Je moet er minstens eenmaal per jaar langsgaan of de dierenarts laten langskomen om inentingen (of vaccinaties), ontwormingen of een algemene check-up te laten uitvoeren op uw dier. Op die manier worden ziektes en infecties zoveel mogelijk uitgesloten.
 
Mensen houden doorgaans het vaakst honden en katten als huisdier, maar er zijn nog tal van andere beesten die als favoriete diersoort gehouden worden. Denk maar aan kippen, ganzen, eenden, muisjes, tamme ratjes, fretten, chinchilla’s, slangen, hagedissen, koeien, paarden, schapen, geiten, vissen … De lijst van gezelschapsdieren is zo goed als eindeloos en ieder dier heeft een andere verzorging nodig. Daarom is de goede raad van een dierenarts onmisbaar om je dier zo goed mogelijk op te voeden en te onderhouden.
 

Bijstand en behandelen van aandoeningen en ziektes

Wanneer je net een dier aangekocht hebt, is het voor veel mensen dikwijls nog onduidelijk welke zorgen er allemaal bij komen kijken. Als je een gezond dier kocht, zijn de grootste zorgen de jaarlijkse controle, inentingen en opvolging van de juiste medicatie om bv. te ontwormen of vlooien te vermijden.

Sommige dieren hebben minder geluk en hebben een aandoening geërfd van hun voorouders of tijdens de loop van hun leven ontwikkeld. Deze hebben iets meer zorg nodig dan hun soortgenoten en in zo’n situatie is een dierenarts met uitstekende vakkennis onontbeerlijk. Zij staan in voor de gepaste begeleiding van je huisdier en kunnen met een eventuele operatie, medicatie en advies de levenskwaliteit van je trouwe metgezel aanzienlijk verbeteren.

Ook wanneer je huisdier zwanger is en je hiervoor begeleiding en advies zou wensen, is het aangeraden om eens langs te gaan in je lokale dierenartsenpraktijk. De specialisten op het gebied van dierengeneeskunde staan graag voor je klaar met tips en raad om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen. Bovendien kunnen zij op het moment van de bevalling bijstand verlenen en assisteren bij de geboorte.

 

Medicatie en voedingsplannen

Vaak zijn dierenartsen ook een soort van apotheek voor uw huisdier. Bij problemen van eender welke aard kan je je beest het best onderwerpen aan een gedetailleerd onderzoek door een erkend dierenarts. Op die manier wordt in de eerste plaats duidelijk wat er mis is met uw lieveling en kan er gepast gereageerd worden door de juiste medicatie te gaan toedienen en in verdere opvolging te voorzien.
 
In bepaalde gevallen hebben dieren een aangepast voedingsschema nodig. Denk maar aan een dier dat te zwaar staat en op dieet moet of een dier dat een intolerantie heeft aan bepaalde ingrediënten in reguliere dierenvoeding. Bij je lokale dierenarts kan dit vastgesteld worden en zij kunnen je helpen om de juiste voeding aan te kopen, dikwijls zelfs bij hen in de praktijk.
 

Dierenarts in de buurt

Als je nog op zoek bent naar een goede dierenarts in jouw buurt, staat Handelsgids je graag bij in je zoektocht. Je vindt een groot aanbod aan beschikbare dierenartsen in je regio en de gegevens van hun praktijk via het zoekportaal op onze website!