Drankcentrales in België

Drankcentrales

Een drankcentrale is een handelszaak waar je bijna iedere soort drank kunt vinden, gaande van speciale waters en frisdranken tot unieke wijnen, bieren, likeuren en sterke dranken. Het is dan ook de ideale tussenstop als je bijna door je drankvoorraad heen bent en dringend wat nieuwe stock moet inslaan. Bij feestjes wordt ook meestal beroep gedaan op een drankenhandel om te helpen voorzien in allerhande dranken en attributen. Dikwijls kan je er ook glazen, koelinstallaties, biertogen en andere benodigdheden huren om ervoor te zorgen dat de catering op het gebied van drank in orde is.
 

Waters en frisdranken

Je zou het niet onmiddellijk zeggen, maar ook tussen watersoorten is er een verschil. Sommige mensen zweren dan ook trouw bij een bepaald merk, omdat ze de smaak ervan wel weten te appreciëren. Het kan voorvallen dat een specifieke watersoort niet in de reguliere winkels te krijgen is en dan biedt een drankenhandel een oplossing.

Frisdrank is dan weer iets dat de meeste mensen wel in huis hebben op een doordeweekse dag. Cola, Fanta, Sprite, Ice-Tea, Gini en alle frisdranksoorten daartussen zijn aanwezig in een gespecialiseerde drankcentrale. Je vindt er zelfs speciale soorten frisdrank die je elders niet kunt krijgen. Denk maar aan de grote diversiteit in cola en fanta, waarvan je in de gewone supermarkt slechts een of twee varianten kunt krijgen, maar waarvan er in feite een paar honderden bestaan.
 

Wijn en bier

De klassiekers op het gebied van alcoholhoudende dranken zijn ongetwijfeld wijn en bier. Deze worden doorgaans op restaurant of op café vaak besteld en vormen de basis van een goede maaltijd of het begin van een leuk avondje uit met vrienden of familie.

Een lekker wijntje op een zomerse avond op het terras of bij een lekker stuk vlees of vis bij het middagmaal of avondeten lust iedereen wel. Door het overgrote aanbod aan lokale en geïmporteerde wijnen, elk met hun eigen karaktervolle smaak, is het soms moeilijk om te kiezen. Omdat niet iedereen een zelfverklaarde sommelier is, komt wat raad en bijstand bij het uitkiezen van een passende wijn steeds van pas.

In België zijn we tevens experts in het brouwen van bier. Er bestaan zoveel biersoorten dat we er hele encyclopedieën aan hebben gewijd. Sommige bierfanatieke Belgen hebben zelfs een eigen brouwinstallatie thuis, om zelf een biersoort naar eigen smaak te brouwen. In iedere streek hebben ze wel een eigen typisch streekbiertje dat lokaal gebrouwen wordt.

Het is dus niet simpel om het merendeel aan biersoorten en wijnsoorten onder eenzelfde dak te herbergen. Gelukkig zijn er de drankcentrales in je buurt waar je het grootste gedeelte aan beschikbare bieren kunt terugvinden. Deze vind je het snelst en makkelijkst terug via het zoekportaal van Handelsgids.
 

Sterke dranken en likeuren

Whisky, cognac, rum, gin, wodka, een likeurtje, … Allemaal zijn ze lekker op zichzelf, maar wanneer je ze mengt met andere drankjes en enkele extra ingrediënten wordt er de benaming cocktail aan gegeven. Ook hier is er een enorme diversiteit qua aanbod en smaken in de aanbieding, waardoor het soms moeilijk kiezen is.

De specialisten in de drankcentrales op Handelsgids staan je graag bij met raad en advies, zodat je thuis ten volle kunt genieten van een lekker glaasje of een heerlijke cocktail.