Grasmaaiers in België

Wie zijn tuin geregeld onderhoudt, weet ongetwijfeld dat een van de eerste werken in de lente, zomer en een stuk van de herfst het maaien van je gras of gazon is. Vanaf april – traditioneel de grasmaand genoemd – krijgt het gras een groeispurt die duurt tot eind oktober. Tussen april en oktober is er dus nood aan een geregelde maaibeurt om het gras gezond en op de juiste lengte te houden.

Hiervoor heb je uiteraard een degelijke en kwalitatief sterke grasmaaier nodig. De keuze van uiteindelijke model hangt van verschillende factoren af. Je kan een verdeler of herstelpunt van grasmaaiers in je buurt makkelijk terugvinden via het zoekplatform van Handelsgids.


Elektrische grasmaaier vs. benzinemaaiers

De eerste vraag die zich opdringt is het soort grasmaaier dat je het best aankoopt. Een elektrische grasmaaier is geschikt voor kleinere tuinen waar men toegang heeft tot het elektriciteitsnet en een verlengkabel met voldoende lengte. Het vermogen van een elektrische maaier blijft constant en in aankoop zijn ze goedkoper dan een benzinemaaier, maar het gesleur met een verlengkabel en steeds te moeten opletten dat je er niet overrijdt, maakt dat veel mensen toch een benzinemaaier verkiezen.

Een benzinemaaier heeft een benzinemotor die afgesteld is naargelang het vermogen dat nodig is om het gras te maaien. Enkele bekende merken van motoren van benzinemaaiers zijn Honda, Briggs & Stratton, Gardena, Wolf, Viking, …
Het vermogen van deze motoren verschilt naargelang het model, dus alles hangt af van wat je precies nodig hebt. Ben je iemand die slechts om de 2 a 3 weken zijn gras afrijdt, dan doe je er beter aan om een sterkere motor te nemen. Als je iedere week maait, heeft het gras minder volume en heb je een minder zware motor nodig.


Zelftrekker, zitmaaier of robotmaaier?

Bij het maken van een keuze tussen een zelftrekker, zitmaaier of robotmaaier is het vooral belangrijk om het grasperk dat je wil maaien eens te bekijken. Staan er veel bomen of planten op je rijroute, is het beter van een zelftrekker aan te kopen. Zo kan je makkelijker manoeuvreren tussen de obstakels (bv. bomen, planten en bloemen uit een tuincentrum) dan met een zitmaaier.

Heb je een grote open oppervlakte zonder veel obstakels die je graag zo comfortabel mogelijk afrijdt? Kies dan voor een zitmaaier, deze zijn standaard tamelijk krachtig en hebben een groter opvangreservoir voor gras en losse takken.

Een robotmaaier is handig als je een tuin van gemiddelde grootte hebt en zelf niet graag actief bezig bent met je gras. Je graaft eenmaal rondom je perceel gras een magnetische kabel in, zorgt voor een plaats waar de robot zijn “huisje” kan staan en rijdt vervolgens een laatste maal je gras manueel af. Van zodra de robot opgeladen is, kan je hem programmeren om op een bepaald tijdstip en op een bepaalde hoogte het gras af te rijden. De ingebouwde sensor voelt aan hoe lang het gras mag zijn en of het aan het regenen is. In dat laatste geval gaat hij uit zichzelf gewoon terug naar zijn docking station om te schuilen en weer op te laden.

Op zoek naar een nieuwe grasmaaier, maar geen idee waar je je zoektocht kunt starten? Via Handelsgids kom je snel en makkelijk in contact met een handelaar in je buurt!