Groenten en fruit in België

Onze dagelijkse vitamines halen we al sinds mensenheugenis uit groenten en fruit. Het vormt een belangrijke schakel tussen de natuur en hoe ons lichaam werkt. De eerste mensen waren afhankelijk van wilde bessen en vruchten om hun dieet op peil te houden. Het was een goede manier om zichzelf te voorzien van de nodige voedingsstoffen om geconcentreerd en succesvol op jacht te gaan. Groenten en fruit zijn een bron van vezels en vitamines en bevatten bovendien erg weinig calorieën.

Tegenwoordig is het allemaal wat makkelijker gemaakt. Je gaat naar een lokale groenteboer of fruitverkoper, kiest de soorten groenten en fruit waar je zin in hebt en gaat met een goed gevulde winkeltas naar huis.


Fruit

De zoete smaak van kersen, de zurige smaak van een groene appel of de smeuïge textuur van een banaan: we kennen het allemaal. Toen we heel klein waren, kregen we fruitpap om de nodige vezels en vitaminen binnen te krijgen. Tijdens de schoolperiodes namen we graag een stuk fruit mee om tijdens de speeltijd of na het middagmaal op te eten. We zijn dus met z’n allen letterlijk groot geworden op fruit.

In het Belgische klimaat zijn er diverse fruitsoorten die inheems gekweekt kunnen worden. Denk maar aan de verschillende boomgaarden in ons land, waar jaarlijks honderden tonnen appels, peren, druiven en kersen geteeld worden. Door de hoge productie en het ideale klimaat worden er ook erg veel van deze fruitsoorten geëxporteerd naar het buitenland.

De richtlijn is dat iedere persoon dagelijks minstens 3 soorten fruit moet eten om de juiste en nodige vitamines binnen te krijgen. Ga dus gauw langs je lokale fruitboer, waar je alle info en openingsuren van terugvindt op Handelsgids!

 

Groenten

Een maaltijd bestaat doorgaans uit een deel koolhydraten, een deel eiwitten / proteïnen en een deel vitaminen. Onze koolhydraten halen we grotendeels uit aardappelen, brood, pasta of rijst. De eiwitten en proteïnen zitten verstopt in het stuk vis of vlees dat we hierbij eten. En onze vitamines, die halen we uit de portie groenten die iedere dag op ons bord belanden.

Groenten spelen dus een zeer belangrijke rol in ons dieet. Het wordt aangeraden om per persoon, per dag 300 gram groenten te consumeren. Dit kan je doen in een enkele maaltijd, maar je kan het ook spreiden over de hele dag.

De groentewinkels in uw regio doen iedere dag hun uiterste best om u de meest verse groenten aan te bieden, recht van bij de boer.

 

Voordelen van groenten en fruit

Het eten van voldoende groenten en fruit heeft een positieve invloed op je lichaam en gemoedstoestand. Er zijn dus tal van voordelen aan een evenwichtig dieet met veel vitaminen. Je mentale gezondheid gaat erop vooruit, want je voelt je onmiddellijk frisser.

Door voldoende groenten en fruit te eten, verminder je je kans op diabetes type 2 en allerlei kankers. Ook mensen met een hoge bloeddruk of cholesterolproblemen zijn er gebaat bij, want het verlaagt je bloeddruk en cholesterolgehalte. Je denkt overigens ook aan de natuur, want de productie van onze dagelijkse portie vlees heeft een grote impact op natuur en milieu door de broeikasgassen die geproduceerd worden.

Bovendien kan je er de lekkerste gerechten of smoothies mee maken.

Twijfel dus niet langer en ga vandaag op zoek naar een handelaar met groenten en fruit in je buurt. Deze vind je het makkelijkst en snelst op Handelsgids!