Brood- en banketbakkerijen in België

Brood- en banketbakkerijen

Sinds de tijd van de Romeinen is brood reeds ingeburgerd in onze Vlaamse cultuur. Met een gemiddelde van ten minste 1 broodmaaltijd per dag zijn wij Belgen bij de top in Europa als het op broodconsumptie aankomt. Dat weten de brood- en banketbakkerijen uiteraard ook, zij doen hun uiterste best om aan de grote vraag te voorzien. Supermarkten proberen hier ook op in te spelen, maar niks zo lekker als een brood, taart, koffiekoek of sandwich die vers afgebakken is bij de bakker.
Vooral in het weekend kan het soms erg druk zijn bij de lokale bakker. Op zaterdag of zondag is het stilaan een gewoonte geworden om in de rij aan te schuiven om een lekkere broodmaaltijd te voorzien voor de familie.
Bij de brood- en banketbakkerijen in je gemeente of stad kun je terecht voor de heerlijkste lekkernijen die een bakker te bieden heeft. Weet je niet waar je terechtkunt voor een vers brood? Handelsgids helpt graag een handje mee: via ons zoekplatform kom je snel en makkelijk uit bij een brood- en banketbakker in jouw buurt.
 

Taarten, gebak en patisserie

Voor een leuke namiddag met vrienden, een feestje voor jezelf of een van de kinderen, voor een speciale gelegenheid of op een gewone dag kan je bij je lokale bakkerij terecht om een zoete lekkernij te voorzien voor je gasten of voor jezelf.
Voor bepaalde verjaardags- of communiefeesten doet de bakker een extra moeite: hij gaat dan een speciale biscuit of gateaux op bestelling klaarmaken. In sommige gevallen kan er zelfs een unieke verjaardagstaart samengesteld worden, compleet naar wens van de jarige. De vorm is zelf uit te kiezen, alsook de versiering en de samenstelling. Sommige mensen houden van crème-au-beurre en anderen zijn dan weer meer fan van slagroom. Door zijn vakkundigheid weet de patissier na jaren ervaring hoe hij tewerk moet gaan om het beste resultaat en de lekkerste smaak te bekomen.
 

Pistolets, sandwiches, broodjes en broden

Met speciale bloemmengsels maakt de bakker – voornamelijk in het weekend – de lekkerste broden, sandwiches en pistolets klaar om de mensen in zijn gemeente te kunnen voorzien van kwaliteitsvolle producten.
De meest klassieke broden zijn een wit, bruin en donker brood. Deze worden bereid met een klassieke bloemmix, afgestemd op de kleur van het brood. Door bepaalde zaden of een ander soort meel te gebruiken gaat de bakker van een gewoon brood een speciaal brood maken. Denk maar aan voltarwebrood, meergranenbrood, volkorenbrood, suikerbrood, rozijnenbrood, tijgerbrood, pittenbrood, duivelsbrood, enz.
Wanneer je op dieet bent, kan je best wit brood en de varianten erop vermijden. De bloem in deze broden verteert veel sneller dan die van pakweg een meergranenbrood en het zet zich sneller om in suikers, wat voor af te vallen niet echt bevorderlijk is. De gezondste broodsoorten bij uw banketbakker zijn de donkere broden, zoals volkorenbrood, roggebrood en speltbrood. Je verteert deze broden trager, dus blijft het hongergevoel langer uit.
Belegde broodjes zijn ook minder gezond. Ze bevatten dan meestal wel groenten, maar de charcuterie – die dikwijls gepaard gaat met mayonaise – maakt dat het gezonde aspect snel verdwijnt.

Bent u op zoek naar een bakker bij u in de buurt, maar kunt u er moeilijk eentje terugvinden? Is uw vaste bakkerij gesloten en zoekt u naar een tijdelijke vervanging? Via het Handelsgids-platform komt u snel en makkelijk uit bij een bakkerij in uw buurt!