Paasvakantie 2023: Wat te doen bij Pasen in Gent?

Woensdag 29 maart 2023 14:25 - geschreven door Jimmy

Gent, de op twee na grootste stad van België waar altijd wat te beleven valt. Natuurlijk zullen je kinderen eerder geïnteresseerd zijn in de komst van de Paashaas dan in de rijke geschiedenis van de stad met zijn bekende middeleeuwse architectuur. Wilde je de mooie stad al lang eens verkennen? Deze paasvakantie is het moment om er samen met je kids op uit te trekken in Gent! 

Er zijn tal van opties voor een gezinsuitje in Gent. Bezoek een kindvriendelijke tentoonstelling, proef de heerlijke chocolade van de topchocolatiers en verken het bekende fort terwijl je door de stad wandelt. Als je meer tijd hebt, is het de moeite waard om ook de natuur rondom de stad te verkennen, een stadswandeling te maken en te ontspannen in een park in Gent. Handelsgids.be geeft je alvast enkele tips voor een geslaagde paasvakantie voor het hele gezin.

Welk museum voor kinderen?

Tinker Studio in het Industriemuseum

Tinkeren is een Engelse term en kan zowat van alles zijn: knutselen, bricoleren of knutselen. In de Tinker Studio kun je papier omtoveren tot een verjaardagskroon, een robotje laten dansen of iets uit elkaar halen om er iets nieuws van te maken. Het is een plek waar je ontdekt en leert hoe de machines in het museum werken, met behulp van radertjes, hefbomen of rekkertjes.

Kinderspoor door ‘Het verhaal van Gent’

In het STAM vind je verschillende zalen die zijn opgebouwd rond een bepaalde tijdsperiode in de geschiedenis van Gent. Elke ruimte heeft een doe-installatie voor kinderen die inspeelt op de specifieke tijdsperiode van de zaal. Je kunt de stad ontdekken als handelaar, ambachtsman, architect en citytripper. Wat denk je van wapenschilden maken in de middeleeuwen? Of routes uitstippelen in het huidige Gent? Misschien is muren bekleden of stof verkopen in het jaar 1600 wel iets voor jou. Uitermate geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

De wereld van Kina: de Tuin

De oudste heemtuin van Vlaanderen, de wereld van Kina, biedt een fascinerende ervaring. Hier kun je vleesetende planten en harige vogelspinnen ontmoeten, en als je dat overleeft, kun je zelfs imker worden. Voor de kleintjes is er de Tinkeltuin, een zintuigentuin met elfjes als gidsen. In het museumgebouw kun je interactieve en kindvriendelijke tentoonstellingen bezoeken over planten, spinnen, paddenstoelen en honingbijen. De wereld van Kina is een must-see bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in de fascinerende wereld van de natuur.

Welke wandeling voor kinderen?

De bril van Draakje Fosfor: speurtocht doorheen de stad

Maak kennis met Draakje Fosfor, de stoere beschermengel van Gent die op de toren van het Belfort woont en vuur kan spuwen als de beste. Hoewel hij het lastig vindt om voor zijn spullen te zorgen, kun je met de Draakje Fosfor-app samen op zoek gaan naar zijn bril en de laatst afgelegde route van het vriendelijke draakje volgen. Tijdens de speurtocht voer je verschillende opdrachten uit en ontdek je interessante weetjes over Gent. De zoektocht is ontworpen voor kinderen tussen 5 en 12 jaar oud, maar ook jongere bezoekers kunnen meedoen met hulp van een volwassene. Het duurt ongeveer twee uur, dus vertrek op tijd zodat je vóór 18 uur op het eindpunt bent voor de ontknoping met een extra verrassing.

De wonderlijke wandeling met Ghislaine

Ga op een wetenschappelijke speurtocht en ontdek wetenschap op onverwachte plaatsen met leuke opdrachten. Leer bijvoorbeeld hoe je niet omvalt, ontdek hoe kleuren werken in het Graffitistraatje en ervaar hoe het is om te vliegen als de draak op het Belfort. Laat je begeleiden door de eigenwijze audiogids Ghislaine en ontdek Gent op een unieke manier. Deze speurtocht belooft een leuke en educatieve ervaring te zijn voor jong en oud.

Kindvriendelijke restaurants en brasseries in Gent

PUUR GENT gaat restaurants, brasseries en cafés evalueren op gezinsvriendelijkheid aan de hand van een checklist. De checklist omvat vragen over onder andere het aanbieden van kindvriendelijke menu's en de beschikbaarheid van kinderstoelen of speelgoed. Restaurants en cafés die voldoen aan de criteria van de vragenlijst, ontvangen een draaksticker. Als je op zoek bent naar een geschikte eetgelegenheid om met je kinderen te bezoeken, zoek dan naar het draakje! 

Bron: https://visit.gent.be/nl