Doopsuikers in België

Doopsuikers

Wanneer er een geboorte nadert, gaan de toekomstige ouders vaak op zoek naar doopsuikers / suikerbonen , een mooie geboortekaart en een klein geschenkje om gebundeld aan de vrienden en familie uit te delen en de geboorte te vieren of aan te kondigen.

Het is niet steeds gemakkelijk om alles op tijd geregeld te krijgen. Tegenwoordig wordt er steeds vaker een geboortelijst aangelegd door de toekomstige mama en papa, is er een kinderkamer in te richten en moeten er nog verschillende baby-artikelen en babykledij aangekocht worden om goed voorbereid te zijn op de komst van het nieuwe gezinslid.

Door de handelaars in doopsuikers en andere babybenodigdheden in uw stad of gemeente te verzamelen, hoopt Handelsgids het u organisatorisch alvast wat makkelijker te maken.
 

De geboorte vieren

Het is een traditie die al erg oud is en doorheen de jaren is blijven bestaan: bij de geboorte van een kindje wordt er van de ouders verwacht dat zij deze heuglijke gebeurtenis vieren / aankondigen met een geboortekaartje en een bijpassende attentie. Om deze mijlpaal te herinneren, wordt er naast het traditionele geboortekaartje ook nog een zakje met suikerbonen gegeven, gecombineerd met een klein figuurtje, beeldje of accessoire met de naam van het kindje op.

Suikerbonen – ook wel doopsuiker genoemd – zijn ovaal van vorm en bevatten een hart van chocolade, omhuld door een knapperig suikerlaagje. Ze worden vaak al aan de vroege bezoekers gegeven in het geboortehuis, maar soms ook wanneer de mama en het kindje reeds thuis zijn. Je hebt ze in alle mogelijke kleuren, zodat de ouders hun geboorte-attentie kunnen personaliseren naar eigen smaak.
 

Geboortekaarten

Een geboortekaartje bevat in de eerste plaats de naam van de ouders en van het pasgeboren kindje. Vaak wordt ook het geboortegewicht en de grootte van de baby vermeld, alsook de naam van peter en meter. Voorts kan je er de geboortedatum op terugvinden en de plaats van geboorte, meestal in een ziekenhuis of kraamkliniek maar soms ook bij de vroedvrouw of gewoon thuis. Het ontwerp en de vorm is zelf te bepalen door de ouders, die hiervoor vaak een gespecialiseerde firma inschakelen of ze simpelweg zelf ontwerpen.

Het is een mooie herinnering aan een van de mooiste dagen uit het leven van een koppel en krijgt bij veel familieleden en vrienden een mooi plaatsje in huis toegewezen.


Geboortegeschenken

Naast doopsuiker en een geboortekaartje kiezen veel ouders ervoor om ook een klein geboortegeschenkje te voorzien voor iedereen die het nieuwe leven komt bewonderen. Dit is vaak in de vorm van een beeldje, een figuurtje of een klein accessoire waar nogmaals de naam van het kindje op vermeld staat, samen met de geboortedatum. Deze kleine attenties zijn populair omdat je er als toekomstige ouders werkelijk iedere richting mee uit kunt en de mensen die langskomen een blijvende herinnering hebben aan de nieuwe baby.

Bent u zelf in blijde verwachting van een kindje en had u graag een memorabel geboortegeschenkje of een mooie zak doopsuikers geschonken aan iedereen die uw kleine spruit gaat komen bewonderen? Via de Handelsgids-website vind je snel en makkelijk alle handelaars in doopsuikers terug!